Redactie
Redactie Wielrennen 21 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Vollering grijpt net naast overwinning in Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft ook in Luik-Bastenaken-Luik, de laatste wielerklassieker van het voorjaar, geen zege kunnen boeken. De 27-jarige winnares van vorig jaar deed wel tot in de finale mee, maar zag daarin de Australische Grace Brown van FDJ – SUEZ verrassend naar de overwinning sprinten. Elisa Longo Borghini uit Italië werd tweede, vlak voor Vollering.

Vollering won Luik-Bastenaken-Luik ook in 2021. Vorig jaar voltooide ze in Luik door Longo Borghini te kloppen in de sprint haar hattrick van de winst van de drie zogenoemde Ardenner klassiekers, na haar eerdere zeges in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Dit voorjaar was de vorm er niet bij de Zuid-Hollandse.

De Nederlanders Eva van Agt, Lucinda Brand en Mischa Bredewold waren in de koers over 153 kilometer lang onderdeel van de kopgroep. Op zo’n 30 kilometer van het einde, op de beklimming van La Redoute, moesten zij Brown, Elise Chabbey en Kim Cadzow echter laten gaan. De drie overgebleven koplopers hielden lang een voorsprong van twee minuten vast.

Achtervolging

Op 14 kilometer van de streep ging Longo Borghini ervandoor vanuit het peloton. Vollering zette de achtervolging in en sloot aan, net als Katarzyna Niewiadoma. De Poolse klopte Vollering woensdag in de Waalse Pijl.

Marianne Vos was een van de slachtoffers van de versnelling. Ook wereldkampioene Lotte Kopecky, de Belgische ploeggenote van Vollering, liep een achterstand op. Op zo’n 10 kilometer van de finish hadden Vollering, Niewiadoma en Longo Borghini de achterstand op de drie koplopers ingelopen.

Spannende slotkilometers

In de spannende slotkilometers probeerden meerdere rensters te ontsnappen, maar zij werden telkens achterhaald. Met nog 1 kilometer te gaan probeerde Niewiadoma nog alleen te gaan, maar de 31-jarige Brown reed het gat dicht en bleef iedereen voor. Met een laatste krachtsinspanning kwam Vollering nog dicht bij Longo Borghini, maar de tweede plek zat er niet meer in.

Brown boekte de grootste overwinning van haar carrière. In 2020 en 2022 werd ze tweede in Luik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP