Redactie
Redactie Tennis 4 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Swiatek verliest nummer 1-positie na uitschakeling in US Open

De Poolse tennisster Iga Swiatek is de nummer 1-positie op de wereldranglijst kwijt. Swiatek werd in de vierde ronde van de US Open uitgeschakeld door Jeļena Ostapenko uit Letland. Het werd 3-6 6-3 6-1 voor de nummer 21 van de wereld.

Swiatek wordt afgelost door de Belarussin Aryna Sabalenka, die begin dit jaar de Australian Open wist te winnen. Sabalenka is de 29e speelster die de nummer 1-plek bezet en de achtste die de beste tennisster is geweest in zowel het enkelspel als het dubbelspel.

Tegen Swiatek maakte Ostapenko het af met een servicebreak op love, zonder een punt te verliezen. De derde set duurde minder dan een half uur. “Ik wist dat ik agressief moest spelen en moest vasthouden aan mijn eigen spel”, zei Ostapenko, zes jaar geleden de beste op Roland Garros.

Eerste speelster

“Ik wist dat ik het moest volhouden tot aan het laatste punt, totdat we elkaar een hand hadden gegeven. Ik voelde dat ik beter speelde en ik heb haar niet al te veel kansen gegeven.”

Opvallend genoeg heeft Ostapenko vier keer tegen Swiatek gespeeld en al die wedstrijden gewonnen. Ze is pas de eerste speelster die de Poolse dit jaar heeft weten te verslaan na de eerste set verloren te hebben.

Coco Gauff

De 22-jarige Swiatek won vorig jaar de US Open. In de finale was ze de Tunesische Ons Jabeur de baas. Tijdens deze editie had ze in drie duels pas negen games verloren.

Ostapenko neemt het in de kwartfinales op tegen de Amerikaanse Coco Gauff.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.