Redactie
Redactie Wielrennen 6 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Kooij maakt indruk met vier opeenvolgende ritzeges in Britse wielerronde

Olav Kooij heeft “iets wonderbaarlijks” gepresteerd in de Ronde van Groot-Brittannië, meent ploegleider Maarten Wynants van Jumbo-Visma. De sprinter van Jumbo-Visma is de eerste renner ooit die de eerste vier etappes van de wielerronde op zijn naam schreef.

“Het lijkt vanaf de zijlijn misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet”, aldus Wynants. “Het deelnemersveld is erg sterk. Dat maakt het alleen maar specialer. Olav beschikt over veel zelfbeheersing. Hij weet heel goed wat hij wil en werkt daar keihard voor. Dat is zijn absolute sterkte.”

Vier ritzeges op rij is zeldzaam in het wielrennen. Het gebeurde één keer eerder in de Britse wielerronde. De Noor Edvald Boasson Hagen won in 2009 vier ritten op rij, met als verschil dat hij niet de eerste vier etappes won. Wout van Aert won vier etappes in de editie van 2021, maar die waren niet opeenvolgend.

Van Aert heeft zich in de Ronde van Groot-Brittannië ontpopt als meesterknecht. Hij is telkens de laatste renner van de ploeg die de sprint aantrekt voor Kooij. “Olav waardeert het werk van zijn teamgenoten”, weet Wynants. “Zo is hij heel erg in zijn nopjes met het feit dat Van Aert, een van ‘s wereld beste coureurs, de lead-out voor zijn rekening neemt. Dat motiveert Olav alleen maar meer. We zijn tevreden met hoe alles hier verloopt. We zijn net halverwege deze ronde, dus er volgt nog wel het een en ander.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.