Redactie
Redactie Wielrennen 7 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Anthony Turgis wint gevreesde gravelrit Tour de France

De Franse wielrenner Anthony Turgis heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de gevreesde rit over een aantal gravelstroken met start en finish in Troyes.

De renner van TotalEnergies won de sprint van een kopgroep voor de Brit Tom Pidcock en de Canadees Derek Gee. De ontsnapte Belg Jasper Stuyven was kort ervoor in de laatste kilometer achterhaald.

In het klassement bleef de top 3 ongewijzigd. De Sloveen Tadej Pogacar leidt, voor de Belg Remco Evenepoel en de Deen Jonas Vingegaard. Maandag mogen de renners bijkomen op de eerste rustdag van deze Tour.

Kopgroep

Stuyven maakte al deel uit van een kopgroep die voor de eerste gravelstrook was ontstaan. Het peloton brak op de tweede strook en de Sloveen Primoz Roglic zat aan de verkeerde kant van de breuk. Meteen zetten de renners van Visma – Lease a Bike zich op kop. Na die strook keerde de rust even terug. Nog tien renners reden op kop, onder anderen Pidcock was aangesloten. Achter de koplopers kwam alles weer samen.

Op de derde strook reed Vingegaard lek. Hij ging verder op de fiets van zijn Sloveense ploeggenoot Jan Tratnik in een door de ploeg van Pogacar geleid peloton. De kopman zelf besloot op 87 kilometer voor de finish zelf aan te vallen. De schrik zat er even in bij de concurrenten, maar de geletruidrager zette niet door. Evenepoel was de volgende van de klassementsmannen die aanviel. Pogacar zelf ging achter de Belg aan, met Vingegaard in zijn wiel. Het illustere drietal reed in een ruk naar de koplopers. Maar Vingegaard, nog steeds niet op zijn eigen fiets, zag het plan niet zitten, waarna de drie stilvielen.

Van der Poel

Pidcock en Stuyven leken de beste gravelrijders vooraan. Achter het achttal reden 40 kilometer voor de finish onder anderen Mathieu van der Poel en de Eritreeër Biniam Girmay weg uit het peloton. De acht leiders begonnen aan de laatste 25 kilometer met een voorsprong van een kleine minuut op de groep-Van der Poel.

In de groep favorieten probeerde Pogacar 20 kilometer voor de finish nog maar eens weg te rijden. Vingegaard moest door zijn ploeggenoten weer in het spoor van de Sloveen worden gebracht. Ook Evenepoel kostte het even om aan te sluiten.

Vooraan viel Stuyven op 11 kilometer voor de streep aan. Hij reed de laatste strook op met 10 seconden voorsprong op zijn medevluchters. Pas in de laatste kilometer werd de Belg, Europees kampioen gravelrijden, achterhaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP