Redactie
Redactie Wielrennen 11 juli 2024
Leestijd: 1 minuut

Lotte Kopecky wint vijfde etappe Giro d’Italia voor vrouwen

De Belgische Lotte Kopecky heeft de vijfde etappe van de Giro d’Italia voor vrouwen gewonnen. Het was een rit over 108 kilometer van Frontone naar Foligno waarbij het naar het einde toe licht bergaf ging. De wereldkampioene van SD Worx-Protime was deze Giro al twee keer als tweede geëindigd, maar was in Foligno iedereen duidelijk de baas.

De Italiaanse Chiara Consonni werd tweede, de Cubaanse Arlenis Sierra derde. De roze leiderstrui blijft om de schouders van de Italiaanse Elisa Longo Borghini van de ploeg Lidl-Trek. Vrijdag volgt een rit van San Benedetto del Tronto naar Chieti, waar de aankomst ligt na een klim van 6 kilometer.

De rit kende enkele pogingen van rensters die een massasprint wilden voorkomen, maar de ploegen met sprintsters, vooral SD Worx-Protime, lieten de marge nooit groot worden. Op een kilometer of twintig voor de finish trok de Poolse kampioen tijdrijden Marta Jaskulska ten aanval. Ze kreeg een voorsprong van een halve minuut, maar werd 7 kilometer voor de streep ingelopen.

“De laatste 5 kilometer waren hectisch”, vertelde Kopecky in het flashinterview. “Maar ik had geweldige ploeggenotes om me heen. Dit was een van de beste ‘lead-outs’ die ik ooit gehad heb.” Daarmee doelde de wereldkampioene met name op de Italiaanse Elena Cecchini en Barbara Guarischi. Die laatste ging Kopecky voor in de laatste bocht en bezorgde haar een niet meer te achterhalen voorsprong. Guarischi ging zelf met de handen in de lucht als vijfde over de finish. Kopecky staat tweede in het klassement op 3 seconden van Longo Borghini. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig is derde. Pauliena Rooijakkers is de beste Nederlandse op de tiende plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP