Redactie
Redactie Wielrennen 6 juli 2024
Leestijd: 2 minuten

Biniam Girmay pakt tweede ritzege in heuvelachtige etappe Tour de France

Biniam Girmay heeft in de achtste etappe van de Tour de France zijn tweede ritzege geboekt. Het was een heuvelachtige rit van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-Deux-Églises over 183 kilometer. De groenetruidrager van Intermarché – Wanty uit Eritrea bleef in de oplopende sprint de Belgen Jasper Philipsen en Arnaud De Lie voor.

De 24-jarige Girmay won eerder in Turijn de derde etappe van deze Ronde van Frankrijk. Dat was voor de Eritreeër de eerste ritzege in de Tour. De gele trui blijft in handen van de Sloveen Tadej Pogacar.

Twee renners van EF Education – EasyPost hadden snode plannen in de etappe die begon zonder de Deen Mads Pedersen. De Zwitserse tijdritspecialist Stefan Bissegger en de Amerikaan Neilson Powless gingen er meteen na de officiële start vandoor en kregen gezelschap van de Noor Jonas Abrahamsen. De houder van de bergtrui was mee omdat er punten te vergaren waren voor het bergklassement. Abrahamsen kwam op de eerste drie hellingen als eerste boven. Bij de derde deed hij dat alleen nadat Bissegger en Powless hadden geconcludeerd dat het peloton geen lange vlucht tolereerde.

Jakobsen

Bij de vierde helling, op 86 kilometer voor de finish, had Abrahamsen nog altijd een voorsprong van zes minuten. Enkele sprintersploegen begonnen zich langzaam te roeren. Met nog 15 kilometer te gaan pakte het peloton de Noor terug. De ploegen met klassementsrenners hielden hun kopmannen in veiligheid.

Voor sprinter Fabio Jakobsen ging het in de slotfase te snel. Hij moest lossen. Andere sprinters maakten zich op voor een lastige slotkilometer met eerst een oplopend stuk, dan een beetje bergaf en dan nog eens een oplopende finish.

Coquard

De renners van de Franse ploeg Cofidis begonnen de sprint vroeg voor Bryan Coquard, maar die ging te vroeg aan. Philipsen en Girmay lanceerden hun sprint en alleen De Lie kwam nog in de buurt, maar hij had geen ruimte om tussen de twee sprinters door te komen. De Belgisch kampioen moest achter Girmay en Philipsen genoegen nemen met de derde plaats. Marijn van den Berg was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

De negende etappe oogt op voorhand spectaculair. In de rit met start en finish in Troyes liggen gravelstroken met een totale lengte van 32 kilometer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP