Redactie
Redactie Wielrennen 26 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Pogacar zegeviert bij debuut Giro d’Italia, Thymen Arensman beste Nederlander

Tadej Pogacar heeft bij zijn eerste deelname meteen de Giro d’Italia gewonnen. De eindzege van de Sloveen van UAE Team Emirates kwam de afgelopen weken nooit in gevaar nadat hij op de tweede dag met winst in een bergrit de roze leiderstrui had veroverd. Pogacar won uiteindelijk zes ritten waaronder de voorlaatste met tweemaal de beklimming van de Monte Grappa.

De slotrit, een veredeld criterium in Rome, werd gewonnen door Tim Merlier. In het klassement eindigde de Colombiaan Daniel Felipe Martínez op bijna tien minuten als tweede. De Britse voormalige Tourwinnaar Geraint Thomas werd derde. Thymen Arensman was als zesde de beste Nederlander.

Pogacar heeft zich ten doel gesteld in één jaar zowel de Giro als de Tour de France te winnen. Het is een ambitieus plan, voor het laatst gerealiseerd door de Italiaan Marco Pantani in 1998. Deel 1 lukte moeiteloos. In de openingsrit liet hij zich nog verrassen door de Ecuadoraan Jhonatan Narváez. Maar nadat Pogacar bij het Santuario di Oropa de leiderstrui voor het eerst had aangetrokken, begon een ongekende heerschappij.

Presentjes

Meestal was niemand in staat weg te rijden bij de door zijn ploeg sterk ondersteunde Pogacar. In de eerste individuele tijdrit was hij de enige die sneller was dan specialist Filippo Ganna. Daarna was hij nog drie keer de beste bij aankomsten bergop en bereikte hij zaterdag in Bassano del Grappa de finish met meer dan twee minuten voorsprong op alle concurrenten.

Presentjes deelde hij op een andere manier uit. De jonge Italiaan Giulio Pellizzari kreeg, nadat hij op de Monte Pana als tweede was geëindigd, de roze trui van de man die hem kort voor de finish was gepasseerd. Op een ander moment pakte Pogacar een bidon van een verzorger aan om die meteen aan de andere kant van de weg aan een fan te overhandigen.

Kwaliteiten

Het bezorgt de 25-jarige Sloveen een aaibaar imago, maar er is vooral waardering voor zijn kwaliteiten als wielrenner. “Uniek, de beste renner met wie ik ooit gefietst heb”, zei de Brit Thomas, die Jonas Vingegaard de enige serieuze uitdager noemde mits de Deen na zijn zware val in de Ronde van Baskenland fit aan de start verschijnt van de Tour.

Pogacar gaat zich op hoogte voorbereiden op de Tour de France. “Dit was nog een goede test voor de Tour”, sprak hij zaterdag. “Ik wilde de Giro met een goed gevoel afsluiten. Dat is gelukt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP