Redactie
Redactie Wielrennen 28 april 2024
Leestijd: 1 minuut

Wielerploeg Lidl-Trek wint ondanks valpartij eerste Vuelta-etappe voor vrouwen

Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d’Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma – Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

Van Dijk ging onderuit samen met haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt. De Nederlandse tijdritspecialiste hield er een aantal verwondingen aan kin, knie en schouder aan over en verdween voor onderzoek naar het ziekenhuis. “Dit was niet de manier waarop ik onze ploegentijdrit wilde beëindigen, maar ik ben supertrots op deze overwinning en op de inspanningen van iedereen vandaag”, reageert Van Dijk op Instagram. “Iedereen bedankt voor alle berichtjes. Gelukkig is er niks kapot, ik heb ‘slechts’ enkele hechtingen aan mijn kin. Ik hoop zo goed mogelijk te herstellen zodat ik deze week 100 procent kan blijven geven voor de meiden.”

Haar Italiaanse ploeggenote Gaia Realini kreeg de eerste leiderstrui. In het klassement wordt ze gevolgd door vier ploeggenotes. Riejanne Markus is op de zesde plaats de eerste Nederlandse. Realini hield gemengde gevoelens over aan de zege van haar ploeg. “Over het resultaat voor mij en voor het team ben ik heel tevreden. Maar ik kan niet heel blij zijn, omdat twee van mijn ploeggenotes gevallen zijn”, sprak ze in het flashinterview kort na de finish.

Maandag volgt een rit vanuit Buñol met onderweg één lastig klimmetje en daarna een dalende lijn naar finishplaats Moncófar. De afgelopen drie edities van de Ronde van Spanje voor vrouwen werden gewonnen door Annemiek van Vleuten, die haar loopbaan afgelopen jaar beëindigde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP