Redactie
Redactie Wielrennen 26 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Wielerploeg Cynisca Cycling bestraft voor opmerkelijke fraude tijdens Belgische koers

De Amerikaanse vrouwenwielerploeg Cynisca Cycling is bestraft voor een bijzondere vorm van fraude. De ploegleiding liet een mecanicien zich vermommen als wielrenster om zo startrecht te krijgen voor de ploeg in de Belgische koers Argenta Classic-2 Districtenpijl Ekeren-Deurne.

De internationale wielrenunie UCI heeft ploegleider Danny Van Haute geschorst tot eind 2025, de bewuste mecanicien is geschorst tot 1 september 2024. De Amerikaanse rensters Anna Hicks, Cara O’Neil, Katherine Sarkisov en Claire Windsor kregen een waarschuwing.

De ploeg was met vier rensters naar de koers gekomen, terwijl er vijf nodig waren om te mogen starten. Van Haute voerde aan dat zijn vijfde renster ziek was geworden, maar de koersdirectie hield vast aan een startverbod. De ploegleider droeg vervolgens mecanicien Moira Barrett op om met een koerstenue en een gezichtsmasker de presentielijst te ondertekenen.

De UCI nam de zaak hoog op en schaarde het onder fraude. Cynisca Cycling heeft nog niet gereageerd, maar kan eventueel in beroep gaan bij het hof van sportarbitrage CAS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP