Redactie
Redactie Zwemmen 11 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse estafettezwemsters veroveren goud op WK in Doha

De Nederlandse estafettezwemsters hebben op de WK in Doha verrassend goud gepakt op de 4×100 meter vrije slag. Met een sterke eindsprint loodste Marrit Steenbergen de Nederlandse ploeg naar de wereldtitel. Met verder Kim Busch, Janna van Kooten en Kira Toussaint zwom Nederland naar de winnende tijd van 3.36,61.

Regerend kampioen Australië werd tweede in 3.36,93, het brons ging naar Canada (3.37,95).

Steenbergen (24) vertrok als laatste zwemster van de derde positie. Toussaint had daarvoor al een groot deel van de forse achterstand na de races van Busch en Van Kooten ingelopen. Steenbergen wist bij haar start dat een podiumplek er zeker in zat, maar had niet verwacht ook Australië in te kunnen halen. “Toen ik dat doorkreeg, dacht ik: wat gebeurt hier?”, reageerde de verbaasde Friezin.

Derde wereldtitel

De estafetteploeg werd vorig jaar in Japan nog zesde op de WK met een betere tijd van 3.35,41, maar nu lagen er in ieder geval kansen op het podium door het zwakkere deelnemersveld. Van de vier Australische zwemsters die afgelopen zomer in Fukuoka het wereldrecord op 3.27,96 zetten, was alleen Shayna Jack weer van de partij.

Het is de derde wereldtitel voor de Nederlandse estafettezwemsters op de 4×100 vrij, na eerder al goud in 2009 en 2011.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP