Redactie
Redactie Zwemmen 11 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Kamminga en Corbeau zetten koers naar halve finales 100 meter schoolslag in Doha

Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben zich op de WK zwemmen in Doha zonder grote problemen geplaatst voor de halve finales van de 100 meter schoolslag. De 22-jarige Corbeau zwom met 59,38 de vierde tijd, titelkandidaat Kamminga deed het iets rustiger aan met de gedeeld zesde tijd (59,61). De Amerikaan Nic Fink was de snelste in 59,19.

Kamminga zwom vorig jaar op de WK in Japan naar zilver op dit nummer. Wereldkampioen Qin Haiyang uit China is er in Doha niet bij. De Italiaan Nicolò Martinenghi, de wereldkampioen van 2022, zwom met 59,27 naar de tweede tijd. De Britse olympisch kampioen Adam Peaty had met 59,34 de derde tijd.

De 28-jarige Kamminga uit Katwijk zei het fijn te vinden dat zijn toernooi nu is begonnen. “Zo’n eerste race in twee maanden tijd is toch even wennen, maar we zijn een rondje verder en dat was het maximaal haalbare.”

Met hart erin

De winnaar van olympisch zilver in 2021, met een tijd van 58,00, kan zich nog genoeg verbeteren voor de halve finale van zondag rond 17.50 uur. “Fysiek was dit nu al wel maximaal, maar het verschil maak je met of je hart erin ligt. Dat was nu nog niet zoals het morgenavond zal zijn”, blikte Kamminga alvast vooruit op de finale. Dan kan hij de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de mannen worden sinds Marcel Wouda in 1998.

Corbeau zei genoten te hebben van de eerste dagen in Doha. “Het zwembad is goed en het stadion ook. En hopelijk is de sfeer vanavond wat beter”, aldus de geboren Amerikaan over de grotendeels lege tribunes in de Aspire Dome in de Qatarese hoofdstad. Vooral groepjes sporters en wat kinderen keken naar de prestaties in het wedstrijdbad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP