Redactie
Redactie Zwemmen 15 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Amerikaan Van Westering zwemt voor Nederland naar Olympische limiet op WK

De voor Nederland zwemmende Amerikaan Kai van Westering heeft zich op de WK in Doha op de 200 meter rugslag geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs. De in Frankrijk opgegroeide zwemmer kwam in de series tot de tweede tijd (1.57,29), ruim onder de olympische limiet (1.57,50). Op de 100 rug miste de WK-debutant nog de kans op zijn eerste Spelen.

De Griek Apostolos Siskos was de snelste in de series. De halve finales zijn donderdagavond, de finale is vrijdag. Van Westering (20) sloot een medaille niet uit. “Je weet het nooit”, zei hij in het Engels.

Van Westering zit sinds vorig jaar bij het Nederlandse team, nadat hij er een jaar eerder bij trainingswedstrijden in Frankrijk was achtergekomen dat hij het niveau had om internationaal te zwemmen. “Daar had ik nooit rekening mee gehouden, omdat ik in mijn jeugd nooit aan de limieten voldeed. Toen ik toch beter werd, heeft mijn vader in het Nederlands een mail gestuurd naar de zwembond om te vragen of ik erbij mocht. Want ik heb wel een Nederlands paspoort, maar geen Franse.”

Volgende Spelen

“Het betekent alles” voor de zoon van een Nederlandse vader om met de Oranje-zwemselectie naar Parijs te gaan. “Ik ken ze nu een jaar en ze hebben me zo goed opgevangen, dus ik ben blij dat ik met ze mee mag.” Dat de Spelen dit jaar ook nog eens in het land zijn waar hij opgroeide, zorgt ervoor dat er wat vrienden en familie zullen komen kijken. “Maar in 2028 in de Verenigde Staten zijn dat er hopelijk nog meer”, keek Van Westering al vooruit naar de volgende Spelen in Los Angeles.

De enige mannelijke Nederlandse rugslagspecialist in Doha studeert nu aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, maar had niet voor de Verenigde Staten willen zwemmen. “Na mijn studie wil ik weer terug naar Europa”, aldus Van Westering, die zich niet het meest thuis voelt bij één bepaalde nationaliteit. “Ik ben een zwemmer”, lachte hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP