Redactie
Redactie Schaatsen 18 november 2023
Leestijd: 2 minuten

Groenewoud solo naar overwinning in tweede wereldbekerwedstrijd massastart

Marijke Groenewoud heeft de tweede wereldbekerwedstrijd op de massastart gewonnen. De 24-jarige wereldkampioene op dit nummer kwam na zestien ronden solo over de finish na een aanval zes ronden voor het einde.

Na de zesde ronde kwam er een eerste versnelling van Groenewoud. De Canadese Ivanie Blondin, winnares van de massastart in Obihiro vorige week, reageerde er meteen op, waarna ploeggenote Irene Schouten het initiatief nam. Bij een tweede aanval van de Friezin bleef de reactie uit en nam ze meteen een forse voorsprong. In de sprint erachter werd Schouten, de olympisch kampioen op dit nummer en op deze baan, vijfde. Blondin werd tweede voor haar landgenote Valérie Maltais.

Schouten en Groenewoud sloegen eerder de wereldbekerwedstrijd in Japan over. Toen eindigde Esther Kiel als tweede.

‘Goed gedaan’

Voor Schouten was het de eerste wedstrijd op de baan waar ze drie gouden medailles en een bronzen won op de Olympische Spelen van Beijing in 2022. De 31-jarige Noord-Hollandse zei vooraf al ernaar uit te kijken terug te keren naar de olympische baan. “Als ik hier twee jaar geleden niet was geweest, had alles er heel anders uit gezien”, zei ze bij de NOS. Zondag rijdt de olympisch kampioene de 3000 meter, net als ploeggenoten Groenewoud en Elisa Dul.

Groenewoud kwam vrijdag al in actie op de 1500 meter en eindigde toen als zesde. “Toen was de snelheid iets minder”, zei ze bij de NOS. “Ik voelde nu dat ik lekker aan het rijden was. We wilden er een zware koers van maken door aan te vallen. De derde aanval was meteen raak. Dat was mooi voor mij. De Canadese schaatssters reageerden niet en dat zijn de grootste concurrenten hier.”

Groenewoud wist ook dat een goede uitslag van haar en Schouten nodig was om in de volgende massastart bij de wereldbeker in Stavanger in december in de A-groep te blijven. “We wisten dat we in de top 6 moesten eindigen om in de A-groep te blijven. Dat hebben we goed gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP