Redactie
Redactie Gymnastiek 1 oktober 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse turners kwalificeren zich voor de Olympische Spelen

De Nederlandse turners hebben zich bij de WK in Antwerpen verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Casimir Schmidt, Loran de Munck, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg kwamen tot een teamtotaal van 246,028 punten. Daarmee eindigden ze in de kwalificaties als elfde. Een plek bij de beste twaalf was nodig om een olympisch teamticket af te dwingen.

De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert kwam zaterdagavond al in actie en moest vervolgens lang afwachten of hun score voldoende zou zijn. Na vier van de zes subdivisies stonden ze op plek acht, terwijl op zondag onder meer Frankrijk, Canada, Colombia, Zuid-Korea, Hongarije, Zwitserland en Europees kampioen Italië nog in actie kwamen.

Aan het eind van de ochtend zakte Nederland naar de tiende plek in het klassement door goede optredens van Canada en Zwitserland. De ploeg moest vervolgens afwachten of hun score alsnog voldoende zou zijn voor de top twaalf. In de laatste subdivisie kwam alleen Italië nog langszij.

Tranen

“What the hell is hier gebeurd”, lachte De Munck. “Top 12 gehaald, bizar. De spanning was om te snijden. Ik zat echt met zweethandjes op die tribune. Toen Frankrijk een paar keer de mist in ging op voltige dachten we: dit zit wel goed. Als je dan de elf op het bord ziet staan, weet je dat het echt binnen is.”

Schmidt, die tot twee keer toe de Spelen miste, kon zijn tranen niet meer bedwingen. “Dat we het met het team hebben gehaald is grandioos”, zei hij. “Dit is echt een magisch gevoel. Dit was ons doel vier jaar geleden toen we begonnen met deze ploeg. Nu hebben we het gewoon gehaald.”

Japan

Schmidt plaatste zich individueel met een score van 81,831 punten nog voor de meerkampfinale van donderdag, waarbij de beste 24 turners in actie komen. Deurloo is met 14,100 eerste reserve voor de finale aan rek. De Munck is met 14,466 tweede reserve voor de voltigefinale.

Japan was tijdens de kwalificaties de beste ploeg met 258,228 punten. De turners van de Verenigde Staten staan met 254,628 op plek twee, gevolgd door Groot-Brittannië (254,193). De Japanners en Britten hadden zich vorig jaar samen met China al geplaatst voor Parijs 2024 door tijdens de WK in Liverpool op het podium te eindigen in de landenfinale. De Chinese ploeg plaatste zich in Antwerpen maar nipt voor de finale: achtste.

Rio 2016

De laatste keer dat de Nederlandse mannen met een volledig team naar de Olympische Spelen afreisden, was in 2016 in Rio de Janeiro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.