Redactie
Redactie Autosport 23 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen pakt poleposition Grote Prijs van Japan

Max Verstappen heeft met overmacht de poleposition gepakt bij de Grote Prijs van Japan. De Nederlandse autocoureur van Red Bull maakte indruk met een tijd van 1.28,877. De Australiër Oscar Piastri van McLaren zette met 1.29,458 de tweede tijd neer, voor zijn Britse teamgenoot Lando Norris (1.29,493). Verstappens teamgenoot Sergio Perez kwam met 1.29,650 tot de vijfde tijd.

Verstappen eindigde vorige week als vijfde op het stratencircuit in Singapore. Hiermee kwam een einde aan zijn fraaie reeks van tien overwinningen op rij. In Japan had de regerend wereldkampioen in de drie vrije trainingen al de beste tijd neergezet en onderstreepte hij in de kwalificatie dat zijn mindere klassering in Singapore een incident is geweest.

“‘Het is een geweldig weekend voor ons tot nu toe. Na een slechte week in Singapore, voelde het meteen goed hier op dit circuit. Maar je moet het altijd nog laten zien. Het is fijn dat het dan op deze manier lukt en we hier weer op de limiet te kunnen rijden”, zei Verstappen na de kwalificatie. “‘Singapore is nu geen issue meer. Dat is voor ons vergeten. Voor de mensen die dachten dat het anders was en insinuaties maakten, die kunnen nu weer hun mond houden.” Hij doelde hiermee op verhalen dat Red Bull langzamer zou zijn geweest door een strengere controle op technische regels. “Het was voor mij weer genieten in de auto.”

‘Een-tweetje’

Het is voor hem zijn negende pole van dit jaar. Piastri mag zondag naast Verstappen van de eerste startrij beginnen. Hij was blij met zijn resultaat. Al bleef hij ook realistisch. “Ik kan denk ik nog wel wat dingen verbeteren. Ik kan dan hopelijk wat dichter bij Max komen. Ik weet dat ik maar één auto hoef in te halen, maar dat is wel de moeilijkste”, zei hij.

Perez kent in tegenstelling tot Verstappen een minder goed weekend in Japan. De Mexicaan had het lastig in de training en was ook niet te spreken over de kwalificatie. “Het valt niet mee dit weekend. We lopen steeds twee stappen achter. Maar ik heb toch wel vertrouwen in de race. Ik hoop nog steeds op een een-tweetje met Max.”

Crash

Hoewel Verstappen met 151 punten een ruime voorsprong heeft op Perez, kan hij in Japan zijn derde wereldtitel nog niet pakken. Dat kan mogelijk wel begin oktober in Qatar. Red Bull kan zich wel al verzekeren van de constructeurstitel.

De kwalificatie moest na een paar minuten worden stilgelegd na een crash van Logan Sargeant. Zijn auto raakte daarbij behoorlijk beschadigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.