Redactie
Redactie Wielrennen 14 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Sepp Kuss dichter bij Vuelta eindzege door sterke teamstrategie Jumbo-Visma

Sepp Kuss is naar eigen zeggen weer een stap dichter bij de eindezege in de Vuelta. De 29-jarige Amerikaan van Jumbo-Visma prees na afloop van de rit zijn ploeggenoten onder wie de nummer twee en drie van het klassement, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, die hem in de rode leiderstrui naar de finish reden in de laatste bergrit. “We hebben als team deze keuze gemaakt”, zei hij.

Kuss liet weten dat er voor deze etappe een verdedigende strategie was gekozen, waar het in de eerdere etappes nog leek alsof de drie Jumbo-renners het onderling gingen uitvechten wie de sterkste was en de leiding ging pakken in de Vuelta. “Dat hebben we binnen het team besloten, met ons drieën. We kozen onze tactiek ook in de bergetappe van gisteren naar de Angliru en nu ook na die rit. Die tactiek verandert altijd. Het gaat ook weleens mis, maar dat is menselijk.”

De Amerikaan was na de bergrit vol lof over de hulp van zijn ploeggenoten. “In de laatste ronde naar deze klim deed Jan Tratnik heel goed werk. En daarna reed Jonas een geweldig tempo vanaf de voet. Ik was even bang, want hij is zo sterk, maar hij reed super voor me.”

Eindzege nog niet binnen

Kuss benadrukte dat de eindzege, zijn eerste in een grote ronde, nog niet binnen is. “Het komt dichterbij. Morgen is een beetje eenvoudigere rit, maar zaterdag wordt lang en zwaar. We zijn uit de hoge bergen, maar er komen nog lastige stukken aan.”

Jonas Vingegaard bepaalde in de groep van de klassementsrenners een groot deel van de slotklim het tempo. “Je kon zien dat we de leidende positie van Sepp verdedigden”, zei de Deense Tourwinnaar. “Het is mooi om hem te kunnen terugbetalen. Hij heeft zoveel gedaan voor Primoz en mij. Ik wil hem graag terugbetalen, ook zaterdag.”

Reactie ploegleider Reef

Ploegleider Marc Reef benadrukte dat het ook de intentie was van zijn andere twee kopmannen dat Kuss zou winnen, ook al waren ze zelf naar de Vuelta gekomen met de intentie die te winnen. “De renners hebben zelf aangegeven dat ze Sepp graag de koers zien winnen”, zei Reef bij Eurosport. “Je kunt niet kiezen wie een wedstrijd wint, maar ze hebben zich heel sportief getoond. Na alles wat Sepp voor hen gedaan heeft, hebben ze dat vandaag terugbetaald.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.