Redactie
Redactie Wielrennen 14 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Remco Evenepoel boekt derde ritzege in Vuelta op laatste bergrit

Remco Evenepoel heeft zijn derde ritzege geboekt in de Vuelta. De 23-jarige Belg van Lotto-Soudal won de achttiende etappe, de laatste bergrit van de Ronde van Spanje. Hij kwam na 178,9 kilometer alleen aan in La Cruz de Linares.

Evenepoel won eerder de derde etappe en droeg drie dagen de rode leiderstrui. Nadat hij in de dertiende etappe ruim 27 minuten had verloren in het algemeen klassement, herstelde hij zich een dag later met de ritzege in de veertiende etappe. Evenepoel is ook de drager van de bergtrui.

De leiderstrui blijft ook na de laatste echte bergetappe om de schouders van Sepp Kuss. De Amerikaan van Jumbo-Visma heeft 17 seconden voorsprong op zijn Deense ploeggenoot Jonas Vingegaard. Ploeggenoot Primoz Roglic staat derde op 1.08 minuut.

Kopgroep met veertien renners

Al vroeg in de rit van Pola de Allande naar La Cruz Linares ontstond er een kopgroep van veertien renners met daarin naast Evenepoel, de Italiaan Damiano Caruso, de Brit Max Poole en de Deen Andreas Kron. De groep kreeg al snel een ruime voorsprong van het peloton, met daarin alle renners van Jumbo-Visma.

Evenepoel forceerde breuken in de kopgroep en bleef voorin alleen over met Caruso en Poole. Op de eerste van twee beklimmingen van de Puerto de la Cruz de Linares liet de Belgische Vuelta-winnaar van vorig jaar zijn laatste medevluchters achter. Caruso werd tweede op ruim 4 minuten, voor Kron en Poole. Evenepoel verzekerde zich ook van de bergtrui mits hij zondag finisht in Madrid.

Slotaanval Vlasov

In de groep met klassementsrenners, die ruim 9 minuten achter Evenepoel lag, was er aan de voet van de slotklim een aanval van de Rus Aleksandr Vlasov en later ook van de Spanjaarden Mikel Landa en Juan Ayuso. Het trio van Jumbo-Visma reed onder aanvoering van Vingegaard onverstoorbaar in één tempo terug naar de aanvallers. Kuss reageerde twee keer op aanvallen van Ayuso en pakte in het sprintje naar de finish 9 seconden terug op Vingegaard, die al had aangegeven dat wat hem betreft Kuss de Vuelta wint.

De Ronde van Spanje eindigt zondag in Madrid. De negentiende etappe van La Bañeza naar Íscar is relatief vlak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.