Redactie
Redactie Tennis 11 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Djokovic verovert vierde US Open titel, evenaart record Margaret Court

Novak Djokovic heeft voor de vierde keer en voor het eerst sinds 2018 de US Open gewonnen. De Servische nummer 2 van de wereld was in de eindstrijd de Rus Daniil Medvedev in drie sets de baas: 6-3 7-6 (5) 6-3.

Voor Djokovic (36) is het zijn 24e grandslamtitel. Hij evenaart daarmee de Australische Margaret Court, die tussen 1960 en 1973 ook 24 keer de beste was op een grand slam. Het merendeel van haar titels veroverde Court echter voor de invoering van het proftennis.

Na 3 uur en 16 minuten verzilverde Djokovic zijn eerste wedstrijdpunt doordat Medvedev een forehand in het net sloeg. Djokovic ging vervolgens op zijn knieën op de baan zitten en hield het daarna niet droog. Vervolgens gaf hij een van zijn kinderen een knuffel op de tribune.

Djokovic maakte zijn intenties direct duidelijk en wist meteen de eerste servicegame van Medvedev, zonder een punt tegen, te winnen. Aan die vroege break had hij voldoende voor setwinst.

In de tweede set, die maar liefst een uur en 45 minuten duurde, volgden de fraaie en lange slagenwisselingen elkaar in rap tempo op. Het hoogtepunt was een rally van 36 slagen waarbij de twee finalisten elkaar van hoek naar hoek stuurden.

Bij een 6-5-voorsprong kreeg Medvedev een setpunt, maar hij wist de set niet binnen te halen. Djokovic zocht het net op, maar de Rus wist hem niet te passeren met zijn backhand.

Djokovic kwam in de finale opvallend vaak naar het net. Van de 44 keer dat hij naar het net kwam, pakte hij 37 keer het punt. Ook na zijn eerste service begaf de 24-voudig grandslamkampioen zich vaak meteen naar het net, om niet te veel mee te gaan in de lange rally’s die Medvedev graag speelt.

De derde set draaide, na een twaalfde game van ruim 12 minuten, uit op een tiebreak en daarin maakte Djokovic een 3-1-achterstand ongedaan. Van de dertig gespeelde tiebreaks in 2023 won hij er liefst 25.

Voorafgaand aan de derde set liet Medvedev zich behandelen aan zijn linkerschouder. In de derde set liep Djokovic uit naar een 3-1-voorsprong, waarna hij met een slordige game zijn service voor het eerst inleverde. Djokovic schreeuwde het op zijn bankje uit van woede, waarna hij in de volgende game met 30-0 achter kwam. Medvedev speelde echter vier matige punten en gunde Djokovic zowaar weer een break. Ditmaal gaf de Serviër de voorsprong niet meer prijs.

Twee jaar geleden stonden Djokovic en Medvedev ook tegenover elkaar in de finale van de US Open. Toen won Medvedev met 6-4 6-4 6-4. Dat is de enige grandslamtitel van Medvedev (27), de mondiale nummer 3.

Vorig jaar deed Djokovic, dit seizoen ook al winnaar van de Australian Open en Roland Garros, niet mee in New York omdat hij zich niet wenste te vaccineren tegen het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.