Redactie
Redactie Tennis 11 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Djokovic draagt 24e grandslamtitel op aan basketballegende Bryant

Novak Djokovic heeft zijn 24e grandslamtitel opgedragen aan Kobe Bryant. De Amerikaanse basketballegende kwam in 2020 om het leven bij een helikopterongeluk. Bryant droeg bij de LA Lakers het nummer 24.

“Kobe was een goede vriend en we spraken veel over winnaarsmentaliteit, onder meer toen ik het moeilijk had om na mijn blessure terug te komen aan de top”, zei de winnaar van de US Open tijdens de prijzenceremonie.

“Hij was een van de mensen op wie ik kon bouwen. Hij voorzag me van advies op de meest vriendelijke manier. Zijn overlijden heeft me erg veel pijn gedaan. 24 was het nummer dat hij droeg toen hij een legende werd van de Lakers en in de basketbalwereld. Ik dacht dat het een mooi gebaar zou zijn om hem hier te eren. Ongeveer een week geleden kwam ik met dit idee en ik heb het met niemand gedeeld.” Op het shirt stond de tekst ‘Mamba Forever’.

Over het shirt droeg Djokovic een vest met de opdruk ’24’. Ook iedereen uit zijn team droeg het witte vest kort na de wedstrijd. “Ik weet niet waar ik moet beginnen. Het betekent heel veel voor me”, startte Djokovic (36) zijn speech.

“Ik val elke keer in herhaling, maar ik leef mijn kinderdroom door te tennissen op het hoogste niveau. We komen uit moeilijke omstandigheden met oorlog en mijn ouders hebben veel opofferingen moeten doen voor me om te kunnen spelen. Ik ben verliefd geworden op het tennis. Toen ik 7 of 8 jaar oud was had ik droom om Wimbledon te winnen. En daar kwamen nieuwe doelen bij. Maar ik had nooit gedacht het hier tegenover jullie te hebben over 24 grand slams. Het is speciaal, in iedere zin van het woord.”

Medvedev uitte ook zijn waardering voor het grandslamrecord van Djokovic. “Het voelt alsof ik geen slechte carrière heb met twintig titels. En jij hebt 24 grand slams gewonnen. Wow”, zei de Russische finalist.

Djokovic was met 6-3 7-6 (5) 6-3 te sterk voor Medvedev.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.