Redactie Atletiek 19 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Sifan Hassan sprint naar halve finales 1500 meter op WK Atletiek

Sifan Hassan is door naar de halve finales van de 1500 meter bij de WK atletiek in Boedapest. De tweevoudig olympisch kampioene won haar serie in een tijd van 4.02,92. Ze zette vanuit de achterhoede aan voor een versnelling in de laatste ronde en rende al haar concurrenten voorbij. De halve finales van de 1500 meter zijn op zondag.

Hassan heeft zo’n 6,5 uur de tijd om te herstellen van haar inspanning. De 30-jarige atlete loopt zaterdagavond de finale van de 10.000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioene is. Ze doet op deze WK ook nog mee aan de 5000 meter.

Deze drie afstanden volbracht Hassan ook op de Olympische Spelen van Tokio. Ze was de eerste atlete in de geschiedenis van de sport die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een groot toernooi. Ze won twee jaar geleden in Tokio ook het goud op de 5000 meter en het brons op de 1500 meter.

Noodweer

Ze geldt in Boedapest niet als topfavoriete voor het goud op de 1500 meter. Dat is de Keniaanse Faith Kipyegon, die eerder dit jaar het wereldrecord op 3.49,11 zette. Hassan heeft een persoonlijk record van 3.51,95 staan. Met die tijd veroverde ze in 2019 de wereldtitel in Doha.

De 10.000 meter is een ander verhaal. Het is de afstand waarop Hassan in de slotfase vaak nog de energie vindt voor een verpletterende eindsprint. Ze won begin juni betrekkelijk eenvoudig een speciaal voor haar ingelaste 10.000 meter bij de FBK Games in Hengelo in 29.37,80, de tweede tijd van dit jaar. Een dag later won ze de 1500 meter.

De rust tussen de series van de 1500 meter en de finale van de 10.000 meter was al krap, maar werd nog eens met een uur ingekort. De wedstrijden in het nationale atletiekstadion van Boedapest begonnen een uur later vanwege een kort, maar hevig noodweer. Volgens een woordvoerster van haar management kan Hassan ongeveer 2,5 uur uitrusten in het teamhotel. “Ze vindt het niet erg, ze liet vanmorgen weten dat ze het wel lekker vindt om even zo’n 1500 meter te knallen voor de finale van de tien.”