Redactie
Redactie Atletiek 23 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Sifan Hassan succesvol naar finale 5000 meter op WK Atletiek

Sifan Hassan heeft een dag na het behalen van de bronzen medaille op de 1500 meter bij de WK atletiek in Boedapest succesvol haar serie van de 5000 meter afgewerkt. De 30-jarige atlete won haar race en plaatste zich voor de finale op zaterdag.

Hassan dicteerde vrijwel de hele race het tempo en liep een rappe 14.32,29. Op de laatste meters wilde de Keniaanse Faith Kipyegon, die dinsdag het goud won op de 1500 meter, er nog voorbij, maar de Nederlandse tweevoudig olympisch kampioene liet dat niet toe.

Hassan is de regerend olympisch kampioene op deze afstand. Goud op de 5000 meter heeft ze nog niet. Ze won wel brons op de WK van 2017 in Londen.

Drie afstanden

Hassan stelde zich voor het toernooi in Boedapest ten doel dezelfde drie afstanden te lopen als op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. Ze won toen goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter.

De WK in Boedapest begon zaterdag dramatisch voor Hassan met een bizarre val in de finale van de 10.000 meter. Ze ging op luttele meters voor de finishlijn languit, waardoor ze goud verspeelde. Met een gehavend lichaam liep ze de dag erna de halve finales van de 1500 meter en dinsdag volgde haar bronzen plak.

Weersomstandigheden

De series van de 5000 meter waren verplaatst van de ochtend naar de avond vanwege de extreme hitte en hoge luchtvochtigheid in Boedapest. De organisatie vond het voor de gezondheid van de atleten beter om de race te verzetten. Het kwam Hassan goed uit; ze had daardoor een halve dag langer rust na de finale van de 1500 meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.