Redactie
Redactie Voetbal 21 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Voorzitter Spaanse voetbalbond excuseert zich voor kus op mond speelster

Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF, heeft zijn excuses aangeboden voor de kus op de mond van international Jennifer Hermoso. Dat gebeurde zondag na afloop van de door de Spaanse voetbalsters gewonnen WK-finale tegen Engeland in Sydney (1-0).

“Ik heb daar waarschijnlijk een fout gemaakt”, aldus Rubiales maandag in een videoboodschap. “Ik moet me verontschuldigen, er is geen ontkomen aan. En ik moet ervan leren en begrijpen dat je als voorzitter van zo’n belangrijke instelling als de RFEF voorzichtiger moet zijn, vooral bij ceremonies en dit soort zaken.”

De voorzitter feliciteerde de speelsters voordat ze de beker kregen uitgereikt. Hij omhelsde alle spelers, maar gaf Hermoso naast een kus op de wang ook een kus op de mond. “Ik vond het niet leuk”, zei de 33-jarige Hermoso na afloop. De Spaanse bond stuurde later een verklaring naar enkele Spaanse media waarin de toon van de voetbalster anders was. “Het was een volledig spontaan wederzijds gebaar vanwege de grote vreugde van het winnen van een WK”, werd ze daarin geciteerd. “De voorzitter en ik hebben een geweldige relatie. Zijn gedrag tegenover ons allemaal was prima en het was een natuurlijk gebaar van genegenheid en dankbaarheid.”

De kus zorgde voor veel ophef in Spanje. “Het is een vorm van aanranding waar wij vrouwen elke dag het slachtoffer van zijn en die tot nu toe onzichtbaar was. We moeten het niet normaliseren”, schreef de Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero op X, voorheen bekend als Twitter. “Toestemming is de sleutel. Alleen een ja is een ja.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.