Redactie
Redactie Volleybal 31 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse volleyballers starten Europees kampioenschap met overwinning op Montenegro

De Nederlandse volleyballers zijn in Noord-Macedonië het Europees kampioenschap begonnen met een duidelijke overwinning op Montenegro. Het team van bondscoach Roberto Piazza zegevierde in Skopje met 3-0 in sets (25-19 25-18 25-22).

De winst is goed voor de moraal, want vrijdag wacht al de tweede tegenstander in de poule en dat is Polen, de huidige aanvoerder van de wereldranglijst. In de groep treft Nederland ook nog Tsjechië, Denemarken en gastland Noord-Macedonië.

Aanvoerder Nimir Abdelaziz en Fabian Plak waren de uitblinkers in de Nederlandse ploeg, die wat stroef aan de wedstrijd begon en in de eerste set Montenegro een voorsprong zag nemen. Oranje kwam geleidelijk aan in zijn spel en begon tegen het einde van de set te draaien. Met een demarrage van 8 punten op rij nam de nummer 11 van de wereld afstand, om vervolgens met 25-19 te winnen.

Hetzelfde patroon

Het tweede bedrijf verliep goeddeels volgens hetzelfde patroon. Montenegro, de nummer 38 van de wereld, maakte het de Nederlandse ploeg lastig in het eerste deel, maar in het tweede deel was Oranje veel scherper en haalde de set binnen met 25-18. In de derde set hadden de spelers enige tijd last van de laagstaande zon die door een openstaande deur naar binnen scheen, maar de verhoudingen in de wedstrijden veranderden niet meer en ook het derde bedrijf ging naar Oranje, met 25-22.

“De winst met 3-0 is het belangrijkste, ook al was ons niveau nog niet erg hoog” zei Abdelaziz na afloop. “We begonnen niet erg goed en het duurde lang voordat we de kansen gingen benutten.”

Eerdere deelnames

De volleyballers doen voor de 28e keer mee aan het EK. De meeste succesvolle deelnames kende Nederland tussen 1989 en 1997. In die periode werd op vijf opeenvolgende EK’s een medaille behaald. Na twee keer brons (1989 en 1991) en twee keer zilver (1993 en 1995) behaalde Nederland tijdens het EK van 1997 in eigen land het goud. Op het laatste EK, in 2021, strandde de ploeg in de kwartfinales.

Het EK word gehouden in vier landen. Naast Noord-Macedonië zijn dat Italië, Bulgarije en Israël.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.