Redactie
Redactie Hockey 26 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse hockeysters grijpen voor vierde keer op rij Europese titel

De Nederlandse hockeysters hebben voor de vierde keer op rij de Europese titel veroverd. De regerend olympisch en wereldkampioen was in de finale ook te sterk voor België (3-1). Oranje leidde na 5 minuten al met 2-0 en kwam daarna nauwelijks meer in de problemen in Mönchengladbach.

De Nederlandse hockeysters zijn de afgelopen jaren nagenoeg onverslaanbaar. Ze grossieren in prijzen en mogen zich al sinds 2014 wereldkampioen noemen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass domineerde ook de Europese titelstrijd in Duitsland en legde Engeland in de halve eindstrijd op de pijnbank (7-0). Oranje is als Europees kampioen zeker van een ticket voor Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Oranje maakte een vliegende start in de finale. Marijn Veen opende de score en Freeke Moes maakte haar eerste treffer op deze Europese eindronde. Een monsterzege als tegen Engeland leek in de maak. Maar Abigail Raye bracht België in de 23e minuut dichterbij (2-1). Nog geen drie minuten later trof Joosje Burg alweer doel voor Nederland (3-1). Dat bleek uiteindelijk ook de eindstand, ook omdat Oranje na rust een paar grote kansen miste.

Geen verrassing

Zo won Nederland opnieuw van België. De laatste nederlaag tegen die ploeg dateert alweer uit een oefenduel (0-1) van zes jaar geleden. De zege kwam voor Van Ass, die zijn eerste hoofdprijs won als bondscoach van de vrouwen, niet als een verrassing. “Ik vind dat België te veel omhoog wordt geschreven”, blikte hij vooruit naar de EK-finale. “Hun spelbeeld tegen ons is steeds hetzelfde. Het is vooral tegenhouden. Meer doen ze niet.”

Hij zette met deze uitspraken kwaad bloed in België. “Hollanders zijn arrogante mensen”, reageerde de Belgische speelster Alix Gerniers. “Wij zijn lieve Belgen. Als mensen gelukkig worden van arrogant doen, dan moeten ze dat lekker doen. We weten dat Nederland op papier beter is, maar ik verwacht dat we Nederland kunnen doen twijfelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.