Redactie
Redactie Wielrennen 13 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Lotte Kopecky kroont zich tot wereldkampioene wielrennen in Glasgow

Lotte Kopecky is in Glasgow wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. De 27-jarige Belgische reed in de slotfase weg uit een kopgroep van zes. Alleen de Deense Cecilie Uttrup Ludwig kon nog even volgen.

Ludwig werd net voor de streep nog gepasseerd door Demi Vollering, die daarmee het zilver opeiste.

Kopecky is de opvolgster van Annemiek van Vleuten, die in Glasgow haar laatste WK reed. De 40-jarige Wageningse maakte deel uit van de kopgroep, maar reed bij het ingaan van de laatste ronde voor de tweede keer lek.

Nog voor de eerste finishpassage, met nog 85 kilometer te gaan, zorgde de Britse Anna Henderson voor een schifting. Vollering was attent mee, net als topfavoriete Kopecky. Mischa Bredewold was door een val al achterop geraakt. Lorena Wiebes moest ook snel lossen, al probeerde Bredewold haar nog even vergeefs terug te brengen.

Marianne Vos

Ook Marianne Vos miste de aansluiting met de eerste groep van zo’n dertig rensters waar Vollering omringd was door Riejanne Markus, Van Vleuten, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij. De Italiaanse wielrensters waren ook met vijf vertegenwoordigd. De Zwitserse Elise Chabbey was aan het einde van de eerste ronde de eerste aanvalster.

Van Vleuten sloot na een lekke band weer aan, terwijl Chabbey ondertussen haar voorsprong uitbreidde. Met nog drie ronden (43 kilometer) te gaan, passeerde de 30-jarige Zwitserse met een voorsprong van anderhalve minuut de finish.

Van Vleuten

De Nederlandse ploeg startte de achtervolging met Van Vleuten, Markus en Van Anrooij. Op een aanval van Kopecky reageerde alleen Vollering. Zeven rensters bleven over achter Chabbey, waarop Van Vleuten haar aanval inzette. Nu moest Kopecky reageren, Vollering haakte met moeite aan. Met de Britse Lizzie Deignan reed er naast Van Vleuten nog een ex-wereldkampioen voorin.

Bij het ingaan van de slotronde haalden de zeven achtervolgsters Chabbey in. Van Vleuten reed op hetzelfde moment opnieuw lek en viel vooraan weg.

Kramp

Deignan en de Oostenrijkse Christina Schweinberger gingen in de aanval, achter hen werd gekeken. Kopecky en de Zwitserse Marlen Reusser reageerden alsnog. Vollering kon niet meer mee, maar reed 8 kilometer voor het einde het gat toch nog dicht, zij het met kramp.

De Deense Cecilie Uttrup Ludwig viel aan, alleen Kopecky kon mee. De Belgische ging er 5 kilometer voor het einde alleen vandoor en werd niet meer teruggezien. Vollering werd met een uiterste krachtsinspanning nog tweede voor Ludwig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.