Redactie
Redactie Tennis 31 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Casper Ruud uitgeschakeld op US Open, Chinese tennisser schrijft geschiedenis

De Noorse tennisser Casper Ruud is uitgeschakeld op de US Open. De finalist van vorig jaar verloor in de tweede ronde in vijf sets van de Chinees Zhizhen Zhang: 6-4 5-7 6-2 0-6 6-2.

Na zo’n drie uur en twintig minuten spelen op de grandstand van Flushing Meadows zegevierde de 26-jarige Zhang, die vorig jaar nog in de openingsronde verloor van Tim van Rijthoven. Zhang schreef daarmee historie. Nooit eerder won een mannelijke speler uit China van een tennisser uit de top 5. In de volgende ronde wacht de Australiër Rinky Hijikata.

In de laatste set raakte Ruud zichtbaar geïrriteerd, nadat Zhang in de eerste game gelijk een break plaatste. De Noor uitte zijn frustraties onder meer richting de umpire. De als vijfde geplaatste Ruud had het ook in de eerste ronde al lastig en knokte zich in vier sets langs de Amerikaan Emilio Nava. De Noor had 3 uur en 16 minuten nodig om zich te ontdoen van de qualifier: 7-6 (5) 3-6 6-4 7-6 (5).

Finaleplaats

De 24-jarige Ruud haalde vorig jaar de finale in New York. Carlos Alcaraz was hem toen de baas. Dit jaar is de Scandinaviër bezig aan een wisselvallig jaar op de grand slams. Op Roland Garros haalde hij de finale, maar ook op de Australian Open en op Wimbledon bleef hij in de tweede ronde steken.

Zhang schreef geschiedenis met zijn triomf. Hij is de eerste Chinees die een speler uit de top vijf heeft verslagen sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973. Hij zei na afloop dat hij met zijn overwinning zijn slechte herinneringen aan de US Open had weggespoeld. Vorig jaar had hij in zijn openingswedstrijd tegen Tim van Rijthoven zeven wedstrijdpunten, maar benutte deze niet. “Het was niet fijn als ik terugdacht aan vorig jaar, maar dit jaar is het wel een beetje anders”, zei hij.

Andrejeva

Na zijn winst in de derde set wist Zhang in de vierde set geen game te maken, maar hij bleef vertrouwen houden in een goed resultaat. “Ik bleef in mezelf geloven. Ik was een beetje moe en wilde wat energie sparen. Ik heb geprobeerd de hele wedstrijd rustig te blijven. Misschien liet ik na mijn laatste punt niet echt zien dat ik blij was, maar van binnen was ik dat zeker.”

Bij de vrouwen versloeg de Amerikaanse favoriete Coco Gauff het 16-jarige Russische talent Mirra Andrejeva met 6-3 6-2. De 19-jarige Gauff kwam met de titels in Cincinnati en Washington op zak naar New York en overtuigende met haar spel tegen Andrejeva, die op Wimbledon als qualifier de vierde ronde haalde.

Swiatek

De Poolse nummer 1 van de wereld Iga Swiatek, die bij de US Open de titel verdedigt, rekende met 6-3 6-4 af met de Australische Daria Saville.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.