Redactie
Redactie Autosport 12 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Zandvoort voert belasting in voor Dutch Grand Prix bezoekers

De gemeenteraad van Zandvoort is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van een zogenoemde vermakelijkheidsbelasting, waardoor de organisatie van de Dutch Grand Prix voor iedere bezoeker 3 euro moet afdragen. De belasting wordt pas vanaf volgend jaar geheven.

De gemeente wil de belasting gebruiken om de kosten te dekken die ze maakt om de grote bezoekersstroom in goede banen te leiden. “Zo worden bijvoorbeeld wegen afgesloten en is er sprake van geluidsoverlast en afval”, staat in een toelichting op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. “De vermakelijkhedenretributie wordt opgelegd aan de organisator die de kosten kan doorberekenen aan de bezoekers van het evenement.”

Niet alle fracties in de gemeenteraad stemden dinsdag voor het voorstel. De discussie ging voornamelijk over mogelijke reputatieschade voor de gemeente, omdat de belasting in principe ook wordt geheven op eventuele andere evenementen met meer dan 10.000 bezoekers.

Niet blij

De Dutch Grand Prix liet vorige maand al weten niet blij te zijn met het voorstel, maar zich wel erbij neer te leggen als deze ‘funtax’ er zou komen. “Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat dit evenement vele malen meer oplevert voor de gemeente Zandvoort”, reageert directeur Robert van Overdijk. “Om die reden is het niet fair om vervolgens ook nog eens de bezoeker van ons evenement te willen belasten met een funtax. Dat staat niet in verhouding tot wat de Dutch Grand Prix oplevert voor de gemeente. ”

Eind augustus ontvangt het racespektakel weer meer dan 315.000 bezoekers. Vorig jaar werd bekend dat de Formule 1 ook in 2024 en 2025 naar Zandvoort komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.