Redactie
Redactie Basketbal 12 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe NBA-regel bestrijdt basketbalschwalbe met vrije worpboetes

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA geldt vanaf komend seizoen een nieuwe regel om de basketbalversie van een schwalbe tegen te gaan. De scheidsrechter kan een vrije worp aan de andere ploeg geven als hij denkt dat hij wordt misleid door een speler. Leden van een NBA-commissie gingen unaniem akkoord met een voorstel hiervoor.

Voor het spelbederf kan de speler niet het veld uit worden gestuurd. Ook legt de scheidsrechter het spel niet gelijk stil bij een ‘flop’, de schwalbe van het basketbal. Eerst laat hij de aanvallende ploeg de kans om te scoren afmaken. Diegene die probeert een overtreding na te bootsen kan op basis van videobeelden na de wedstrijd alsnog een boete van minimaal 2000 dollar krijgen.

De NBA-teams kwamen ook overeen dat coaches vanaf komend seizoen een extra kans krijgen om een beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Als hun eerste poging succesvol was, krijgen ze nog een tweede mogelijkheid om de videobeelden te laten bekijken. Dan moeten ze daar nog wel een time-out voor beschikbaar hebben.

Het nieuwe NBA-seizoen begint in oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.