Redactie
Redactie Andere sporten 26 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Recordaantal medailles verwacht voor Nederland op volgende Olympische Spelen

De Nederlandse olympische sporters kunnen volgend jaar in Parijs zomaar meer medailles binnenhalen dan ooit. Sportdatabureau Gracenote voorspelt dat de recordoogst van twee jaar geleden in Tokio wordt verbeterd. De eerste verwachting is 41 medailles, 5 meer dan in Tokio.

Net als andere jaren is Nederland volgens Gracenote ook in Frankrijk kansrijk in veel verschillende sporten. De medailles moeten echter vooral uit het baan- en wegwielrennen, roeien en atletiek komen. In 2021 haalde TeamNL tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen medailles. Gracenote verwacht nu dertien goud, elf zilver en zeventien brons. Het recordaantal goud staat nu nog altijd op naam de Spelen van Sydney in 2000 met twaalf.

Frankrijk gaat volop profiteren van het thuisvoordeel, is de verwachting. Met 32 gouden medailles denkt het databureau nu dat het land als tweede gaat eindigen in de medaillespiegel, achter de Verenigde Staten. De Amerikaanse sporters waren op de afgelopen zeven Spelen ook telkens al de succesvolste ploeg.

Vertekend beeld

De analyse van Gracenote geeft wel een enigszins vertekend beeld, omdat Rusland en Belarus buiten beschouwing zijn gelaten. Hun prestaties kunnen niet goed worden ingeschat omdat zij sinds de oorlog in Oekraïne van veel competities zijn uitgesloten. Het is nog onduidelijk of Russen en Belarussen welkom zijn op de Spelen van Parijs.

André Cats, de topsportdirecteur van NOC*NSF, weigerde zich deze week te wagen aan prognoses over het aantal te behalen medailles. Algemeen directeur Marc van den Tweel liet echter optekenen dat hij komende zomer hoopt op “dertig plus huldigingen” in het nieuwe TeamNL Huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.