Redactie
Redactie Wielrennen 13 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Leidende positie Vingegaard niet bedreigd, Zeeman verwacht aanval Pogacar

Jonas Vingegaard zag zijn leidende positie in de Tour de France donderdag niet worden aangevallen. Vrijdag wordt een ander verhaal, voorspelde sportief directeur Merijn Zeeman van wielerploeg Jumbo-Visma. “Het is een typische Pogacar-dag. Het zal verdedigen worden”, keek hij bij Eurosport vooruit naar de rit met aankomst op de Grand Colombier.

Volgens Zeeman is de rit naar de col in de Jura op het lijf van de Sloveense uitdager geschreven. “Eerst een lang vlak stuk en dan een explosieve finale.” Pogacar won er in 2020 al een rit in een Tour waarin hij op de voorlaatste dag de gele trui overnam van zijn landgenoot Primoz Roglic. Voor Zeeman was het een horrorscenario, pas goedgemaakt met de Tourwinst twee jaar later van Roglic’ ploeggenoot Vingegaard. De Deen leidt nu het klassement met 17 seconden voorsprong op Pogacar.

Donderdag verliep de etappe naar Belleville-en-Beaujolais, gewonnen door de Spanjaard Ion Izagirre, naar wens. Er waren op de laatste col en op de finish bonificatieseconden te verdienen. Zeeman: “Wij hadden er belang bij dat er een groep zou wegrijden zodat er voor Pogacar geen bonificatieseconden te verdienen waren op de laatste col en bij de finish. Het is zo naar wens verlopen. We hadden bovendien Tiesj Benoot vooraan mee. Maar Izagirre heeft de ritzege verdiend, het was een sterke aanval.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.