Redactie
Redactie Waterpolo 28 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Waterpolosters pakken wereldtitel na zenuwslopende strijd met Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben in Fukuoka voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel veroverd. In de finale versloeg de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis Europees kampioen Spanje na strafworpen. In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 12-12 geëindigd. De Nederlandse vrouwen verspeelden in de laatste periode een 10-7 voorsprong, maar toonden in de slotminuten veerkracht en kwamen met 12-11 voor. In de laatste seconden maakte Spanje toch gelijk. Nederland schoot alle strafworpen raak.

Oranje pakte het eerste goud in Perth in 1991. De Nederlandse vrouwen speelden in het Japanse Fukuoka hun eerste finale sinds 2015. In Kazan verloor Nederland toen van de Verenigde Staten. De vrouwen behaalden ook het zilver in 1986, 1994 en 1998. Vorig jaar in Boedapest was de ploeg van Doudesis te sterk voor Italië in de strijd om het brons.

De wereldtitel voor Oranje is de eerste mondiale hoofdprijs sinds het olympisch goud in 2008 in Beijing. Met het bereiken van de finale verzekerde Nederland zich woensdag als eerste ploeg van deelname aan de Spelen van volgend jaar in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.