Redactie
Redactie Atletiek 11 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Caster Semenya wint zaak tegen testosteronregel bij Europees Hof

Caster Semenya heeft haar gelijk gehaald bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Zuid-Afrikaanse atlete heeft volgens het Hof vanwege een omstreden testosteronregel ten onrechte niet aan een aantal wedstrijden mogen deelnemen. De internationale atletiekfederatie World Athletics werd in de uitspraak beticht van discriminatie.

World Athletics besliste met het oog op eerlijke competitie in 2018 dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moeten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met 1 Engelse mijl mee te kunnen doen. Semenya weigerde medicatie te nemen om haar testosteronspiegel te verlagen. De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg geen gelijk. Nu heeft ze wel gehoor gevonden bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Het is onduidelijk of de 32-jarige Semenya volgende maand in actie komt op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest. Ze won tweemaal goud op de 800 meter van de Olympische Spelen en werd driemaal wereldkampioen op haar favoriete onderdeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.