Redactie
Redactie Zwemmen 21 juli 2023
Leestijd: 2 minuten

Faber tempert verwachtingen zwemteam voor wereldkampioenschappen in Fukuoka

Bondscoach Mark Faber tempert de verwachtingen van de Nederlandse zwemploeg bij de wereldkampioenschappen langebaan in Fukuoka. Met zijn jonge ploeg hoopt hij op finaleplaatsen en een aantal verrassingen.

“Ik wil reëel zijn”, zei Faber vrijdag in Fukuoka, waar zondag de mondiale titelstrijd begint. “We hebben een jonge ploeg. Zo’n ploeg moet de komende jaren groeien en dat zien we ook. Vorig jaar hadden we negen finales. Ik wil er nu meer. Ik wil zien dat jonkies aansluiten en de stap zetten richting de mondiale top. Of dat al medailles waard is, gaan we zien.”

Arno Kamminga, Tes Schouten en Marrit Steenbergen gelden in Fukuoka als blikvangers van de Nederlandse ploeg. Kamminga won bij de Spelen in 2021 in Tokio twee keer zilver, maar moest daarna een pauze inlassen. Faber is benieuwd waar zijn pupil nu staat.

‘Verassingen’

“Kamminga is op zijn weg terug. Het is een heel belangrijk moment. Hij kan meedoen met de besten. We moeten kijken waar hij staat. De 100 meter schoolslag gaat op dit moment beter dan de 200. Dat heeft gewoon nog tijd nodig. In de opmaat naar Parijs denk ik dat we goede stappen zetten. Dit is een meetmoment, komt het te vroeg of is het op tijd? Hij was in 2021 in de bloei van zijn loopbaan, maar is wat tegenwind tegengekomen.”

Volgens Faber gaan zijn testen en waarden wel weer de goede kant op. “Maar de voorbereiding is redelijk kort voor dit niveau. Het gaat om de balans tussen zelfvertrouwen en fysieke fitheid. We hopen op een paar verrassingen.”

Estafettes

Steenbergen en Schouten zouden hier ook voor kunnen zorgen. “Op de ranglijst staan allebei bij de beste acht, maar niet binnen de top 3. Tes staat nu wel derde, maar de olympische kampioen Tatjana Schoenmaker staat nu nog achter haar. Ze doen mee, maar zekerheidjes op medailles heb je niet.”

Met het oog op de Spelen hoopt Faber dat de estafettes in Fukuoka een belangrijke stap zetten richting Parijs. De vrouwen komen in actie op 4×100 vrij, de 4×200 meter vrij en de 4×100 meter wisselslag. Nederland start ook op de 4×100 meter wissel voor gemengde teams. Na deze WK en volgend jaar in Doha wordt een ranglijst opgemaakt. De top 16 plaatst zich voor Parijs. “Als je hier top 8 zwemt, ben je zeker van Parijs. We gaan hier proberen of we de estafettes in de finale kunnen brengen. Dat zou echt een winstpunt zijn en dan kan de ontwikkeling van de jonge meiden zich met het oog op Parijs voortzetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.