Redactie
Redactie Wielrennen 20 oktober 2024
Leestijd: 1 minuut

Wereldkampioen Van Schip uit koers gehaald bij baanwielrennen in Denemarken

Jan-Willem van Schip heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Denemarken op de afvalkoers geen medaille kunnen veroveren. De Nederlander leek zich bij de laatste drie renners te bevinden op de piste van Ballerup, maar de jury haalde hem vanwege een onreglementaire actie uit koers. Hij zou de Portugees Diogo Narciso hebben gehinderd.

Het goud ging tot vreugde van het publiek naar de Deen Tobias Aagaard Hansen. Hij hield de Italiaanse titelverdediger Elia Viviani en de Canadees Dylan Bibic achter zich. Op de afvalkoers startten in dit geval 23 renners waarna om de ronde elke keer dat de finish wordt gepasseerd de laatste renner afvalt.

Van Schip had liever samen met Yoeri Havik zijn titel op de koppelkoers verdedigd, maar bondscoach Nick Stöpler besloot Havik te koppelen aan Vincent Hoppezak. Op de Olympische Spelen van Parijs werd het duo Havik/Van Schip gediskwalificeerd nadat laatstgenoemde de Brit Oliver Wood met een op een kopstoot lijkende beweging had doen vallen.

Julie Leth

Marit Raaijmakers eindigde als zevende op de puntenkoers. De titel ging naar de Deense Julie Leth, die zo voor eigen publiek een mooi afscheid kreeg. Ze hield de Belgische Lotte Kopecky en de Ierse Lara Gillespie achter zich.

Op de puntenkoers rijden de vrouwen honderd ronden met om de tien een sprint om de punten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP