Redactie
Redactie Wielrennen 12 oktober 2024
Leestijd: 2 minuten

Pogacar triomfeert voor vierde keer op rij in de Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar heeft voor de vierde keer op rij de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste grote wielerkoers van dit jaar. Voor het eerst deed de Sloveen van UAE Team Emirates dat gehuld in de regenboogtrui. Pogacar veroverde twee weken geleden in Zürich de wereldtitel na een lange solo.

Ook in het laatste ‘Monument’ van dit jaar ging Pogacar er ver voor de finish alleen vandoor. Tijdens de beklimming van de Colma di Sormano, op 48 kilometer van de finish in Como, passeerde hij de laatste overgebleven vluchters waarna niemand hem nog kon volgen. Het was zijn 25e overwinning van dit jaar. Eerder won Pogacar onder andere Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d’Italia en de Tour de France.

De Belg Remco Evenepoel finishte ruim drie minuten na Pogacar als tweede. Niet veel later volgde de Italiaan Giulio Ciccone als derde. Bij zijn zestiende deelname was Bauke Mollema de beste Nederlander. Hij finishte als twaalfde op een kleine vijf minuten van Pogacar.

Kopgroep

Pogacar was verguld met weer een overwinning in een grote koers. “Elke zege is bijzonder, zeker als je ploeg er zo hard voor heeft gewerkt”, vertelde hij in het flashinterview. “Vandaag was het niet anders. We hebben het als team super gedaan.”

Al vroeg in de koers ontstond een omvangrijke kopgroep van 22 renners, onder wie de Nederlanders Wilco Kelderman, Thymen Arensman en Martijn Tusveld. De marge bleef beperkt door het achtervolgende werk van UAE Team Emirates. Met nog negentien man en een voorsprong van amper een minuut werd de voet van de Colma di Sormano bereikt, de zwaarste klim met een lengte van 13 kilometer en een gemiddelde stijging van 6,5 procent.

De Brit Adam Yates voerde namens de ploeg van Pogacar het tempo op, gevolgd door de Fransman Pavel Sivakov. De Belg Xandro Meurisse en Arensman waren de laatste renners die werden ingelopen, waarna Pogacar aan zijn solo begon. “Dit was zo gepland”, vertelde de winnaar. “Het is zo’n zware koers en in de laatste 40 kilometer is het een man-tegen-mangevecht. Ik wist dat ik, als ik op de top een voorsprong zou hebben, het vol kon houden. Ik ben nog wel iets gaan versnellen toen ik hoorde dat Remco dichterbij kwam. Het is ook een mentaal spel. Ik heb genoten, maar kijk nu uit naar een rustperiode.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP