Redactie
Redactie Wielrennen 19 oktober 2024
Leestijd: 1 minuut

Van Belle en Raaijmakers grijpen net naast medailles op WK baanwielrennen

Lisa van Belle en Marit Raaijmakers hebben op de WK baanwielrennen in Denemarken net naast de medailles in de koppelkoers gegrepen. Bij de laatste sprint werden de Nederlandse vrouwen nog gepasseerd door hun Britse collega’s, die het brons pakten. Het goud was voor de Deense vrouwen, die net als drie andere landen de concurrentie op een ronde hadden gezet, goed voor 20 punten. Frankrijk werd tweede.

Amalie Dideriksen en Julie Leth sloten zo hun loopbaan voor eigen publiek af met het goud. Op de koppelkoers rijden twee rensters, die elkaar telkens aflossen, in totaal 120 ronden waarbij om de tien ronden wordt gesprint om de punten.

Van Belle pakte met Maike van der Duin, die haar seizoen al beëindigde, verrassend het brons op de Olympische Spelen van Parijs. In september verdween de vreugde daarover toen haar broer Bas van Belle overleed. Ze besloot toch deel te nemen aan de WK, waar ze samen met Raaijmakers halverwege de wedstrijd punten begon te pakken bij een poging weg te rijden uit de groep. Net als de Italiaanse en de Franse vrouwen slaagde het Oranje-koppel erin een ronde te pakken. Het leverde Nederland 20 extra punten op en de tweede plaats met nog ruim dertig ronden te rijden.

Met nog zestien ronden te gaan sloten de Deense vrouwen aan waardoor ze met ook nog de onderweg vergaarde punten meteen de koppositie veroverden. Van Belle en Raaijmakers stonden voor het ingaan van de laatste ronde nog op de bronzen plek. Maar in de laatste sprint, om dubbele punten, werden ze afgetroefd door de Britse vrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP