Redactie
Redactie Wielrennen 16 oktober 2024
Leestijd: 1 minuut

Lorena Wiebes pakt goud op WK baanwielrennen scratch

Wiebes (25) geldt als een wereldtopper op de weg met inmiddels 93 overwinningen op haar naam. Dit jaar werd ze onder meer voor de tweede keer Europees kampioen op de weg. Eind vorig jaar veroverde ze drie nationale titels op de piste, onder meer op scratch.

Haar eerste mondiale succes op de baan moest nog even indalen bij Wiebes. “Het is een geweldige ervaring. Het was een perfecte race en een perfecte sprint”, vertelde ze in het flashinterview na de huldiging, gehuld in de regenboogtrui. “Ik wil volgend jaar meer wedstrijden rijden op de baan en deze trui ook af en toe showen.”

Met baancoach Nick Stöpler had ze de race voorbereid. “We hebben diverse scenario’s doorgesproken, maar je doet het ook op gevoel. Ik wist op anderhalve ronde voor het einde dat ik de sprint moest inzetten. Ik was nog wel bang dat ze me zouden achterhalen, maar niemand kwam voorbij.”

Bij het niet-olympische onderdeel scratch rijden de 24 deelneemsters een wedstrijd over 40 ronden (10 km) met aan het einde een sprint om de medailles. Valente was de titelverdedigster. Vorig jaar in Glasgow hield de Amerikaanse de Nederlandse Maike van de Duin achter zich. De Assense, ook op de weg actief, heeft haar seizoen al beëindigd. De laatste Nederlandse wereldkampioene op scratch was Kirsten Wild in 2020. Het was haar derde titel op scratch na eerdere zeges in 2015 en 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP