Redactie
Redactie Wielrennen 11 oktober 2024
Leestijd: 2 minuten

Harrie Lavreysen voegt vierde onderdeel toe aan WK-programma

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft een vierde onderdeel toegevoegd aan zijn programma voor de WK, die volgende week in Denemarken worden verreden. De drievoudig olympisch kampioen van Parijs 2024 start behalve op de onderdelen teamsprint, sprint en keirin voor het eerst op een groot toernooi ook op de kilometer tijdrit, vertelde hij tijdens een onlinepersmoment.

“Ik houd van uitdagingen”, lichtte Lavreysen (27) zijn keuze toe. “Ik heb supergoede Olympische Spelen gehad, mijn jaar kan al niet meer stuk. Daarom vind ik het een goed moment om eens iets anders te proberen. Maar ik wil natuurlijk in de eerste plaats mijn titels verdedigen.” Lavreysen werd vorig jaar in Glasgow wereldkampioen op de sprint en de teamsprint.

Lavreysen reed op een EK of een WK nooit een kilometer tijdrit, waarbij vanuit stilstand vier ronden moeten worden afgelegd. Wel was hij twee keer Nederlands kampioen. “Maar op de grote toernooien heb ik me altijd gefocust op de teamsprint, de sprint en de keirin. Ik heb de beslissing om dit onderdeel erbij te pakken zolang mogelijk uitgesteld. Ik ben pas een week of vier, vijf in training. Het gevoel moest wel goed zijn.”

Serieuze concurrent

De afgelopen drie jaar veroverde zijn teamgenoot Jeffrey Hoogland telkens de wereldtitel op het niet-olympische onderdeel. Met Lavreysen krijgt hij nu een serieuze concurrent erbij. “We hebben het er in het verleden vaker over gehad. Dus het is geen verrassing voor hem, denk ik. Of hij het echt leuk vindt dat ik nu meedoe, weet ik niet. Het zal in ieder geval superlastig worden hem te verslaan.”

De kilometer tijdrit staat volgende week vrijdag op het programma, met een kwalificatie en een finale. “Op een NK rijd je maar één keer. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik er twee rijd op één dag. Ik ben benieuwd.”

De WK op de piste van het nabij Kopenhagen gelegen Ballerup beginnen woensdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP