Redactie
Redactie Wielrennen Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Lavreysen pakt vijftiende wereldtitel baanwielrennen in Deense Ballerup

Harrie Lavreysen is voor de vijftiende keer wereldkampioen in het baanwielrennen geworden. De vijfvoudig olympisch kampioen veroverde in het Deense Ballerup de wereldtitel op de 1 kilometer tijdrit. Daarmee is hij de enige baanwielrenner met vijftien wereldtitels op zak.

Met een tijd van 57,321 seconden onttroonde Lavreysen landgenoot Jeffrey Hoogland, die met 58,252 genoegen moest nemen met het zilver. Brons was er voor de Brit Joseph Truman.

Met de wereldtitel op de teamsprint van afgelopen woensdag evenaarde Lavreysen al het record van de Fransman Arnaud Tournant die zijn titels veroverde rond de eeuwwisseling. Op de keirin slaagde Lavreysen er niet in die vijftiende wereldtitel te veroveren, maar op de kilometer was hij overtuigend de beste.

Wereldrecord laagland

Eerder op de dag in de kwalificaties had Lavreysen al het wereldrecord op laagland van Hoogland uit de boeken gereden met 57,468 seconden. In de finale was hij nog iets sneller. Hoogland had op de afgelopen drie WK’s en in 2018 goud veroverd op dit onderdeel.

De 27-jarige Lavreysen werd zes keer wereldkampioen op de teamsprint, vijf keer op rij op de individuele sprint en won drie keer goud op de keirin. De kilometer tijdrit reed hij nog niet eerder op een WK. Op de Olympische Spelen van Parijs afgelopen zomer prolongeerde hij het goud op de teamsprint en de sprint en pakte hij op de keirin zijn vijfde gouden medaille.

Genoten

“Het baanwielrennen heeft een superlange geschiedenis met heel veel namen en lijstjes. Om dan bovenaan te staan is een eer”, zei Lavreysen daarover bij de NOS.

De sprintkampioen wilde de tijdrit altijd al een keer erbij doen. “Nu na de Spelen was het moment om het te doen. Ik vond het ook heel leuk vandaag, ik was gespannen en heb ook echt genoten”, zei hij. Dat hij bij zijn eerste deelname op de WK tegen titelverdediger Hoogland tot twee toptijden kwam, vond Lavreysen mooi. “Ik vond het ook een eer om tegen hem te mogen rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP