Redactie
Redactie Atletiek 13 oktober 2024
Leestijd: 1 minuut

Chepngetich verbrijzelt wereldrecord marathon in Chicago

De Keniaanse hardloopster Ruth Chepngetich heeft in de marathon van Chicago het wereldrecord verpulverd. De 30-jarige atlete kwam na 42,195 kilometer over de finish in een tijd van 2.09.56 officieel. Ze dook ruim onder de oude recordtijd van 2.11.53, die de Ethiopische Tigist Assefa een jaar geleden in de marathon van Berlijn had neergezet. Ze snoepte minuten af van het parcoursrecord van olympisch kampioene Sifan Hassan, die de grote stadsmarathon vorig jaar won in 2.13.44.

Chepngetich, de wereldkampioene van 2019, ging ongekend hard van start. Ze liet zich gangmaken door twee mannen en kwam halverwege door in 1.04.16 en liep daarmee tijdens een marathon de snelste halve marathon (21,1 kilometer) van dit jaar bij de vrouwen. Ze hield een schema aan dat haar op een eindtijd van in de 2.08 zou brengen.

In het tweede deel van de wedstrijd leverde ze iets in op dat onwaarschijnlijke schema, maar ze bleef consequent hard lopen achter haar twee gangmakers. Ze vocht in de laatste kilometers om als eerste vrouw onder de 2 uur 10 te duiken en dat lukte haar net. De tweede vrouw in het veld, de Ethiopische Sutume Kebede, arriveerde bijna acht minuten later in 2.17.32.

John Korir

Bij de mannen liep de Keniaan John Korir naar de winst in 2.02.43. Hij kwam niet in de buurt van het wereldrecord van de eerder dit jaar overleden Keniaan Kelvin Kiptum, die in 2023 in de Amerikaanse metropool het wereldrecord op de marathon bij de mannen had aangescherpt tot 2.00.35. Veel deelnemers liepen in Chicago met een herdenkingssticker op hun shirt als eerbetoon aan de in februari verongelukte Kiptum.

Korir versnelde na 32 kilometer en nam in korte tijd grote afstand van zijn concurrenten in de kopgroep. Hij had aan de finish een voorsprong van bijna twee minuten op de Ethiopiër Mohamed Esa, die tweede werd in 2.04.39.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP