Redactie
Redactie Atletiek 20 oktober 2024
Leestijd: 2 minuten

Tsegaye Getachew herhaalt zege bij marathon van Amsterdam

Tsegaye Getachew heeft voor de tweede keer de marathon van Amsterdam gewonnen. De Ethiopische hardloper finishte na 42,195 kilometer in een officieuze tijd van 2.05.38 in het Olympisch Stadion. De winnende tijd lag dik boven het parcoursrecord van 2.03.39, in 2021 gelopen door de Ethiopiër Tamirat Tola. Getachew was ook in 2022 de beste in de hoofdstad.

De tweede plaats was voor zijn landgenoot Boki Asefa in 2.05.40 De Israëliër Maru Teferi werd derde in 2.05.42. Beste Nederlander was Khalid Choukoud op de tiende plaats. Hij arriveerde in een tijd van 2.09.30. De 38-jarige Hagenaar kwam daarmee niet in de buurt van zijn persoonlijk record van 2.07.37.

De elitelopers gingen al om 9.00 uur van start in prima loopweer; 14 graden, droog en niet al te veel wind. Zij vormden de voorbode van een leger van meer dan 22.000 deelnemers op de hele afstand, afkomstig uit meer dan 140 landen.

De kopgroep, met daarin vooral Afrikaanse toplopers, nam het schema van het parcoursrecord als leidraad. De doorkomsttijd halverwege was 1.02.31 en daarmee was er al wat tijd prijsgegeven op het parcoursrecord. De wedstrijd ontbrandde na ongeveer 33 kilometer, toen voor de tempomakers het werk erop zat. Vier lopers bleven vooraan over: Getachew, Asefa, de Keniaan Kennedy Kimutai en Teferi.

Titanenstrijd

Kimutai moest er na 38 kilometer af, waardoor een trio overbleef dat niet meer op de eindtijd lette, maar streed voor de overwinning. Die drie maakten er een spannende finale van. Vlak voor het binnenlopen van het stadion maakte Getachew een foutje door verkeerd te lopen. Hij herstelde, versnelde en liep vervolgens op de kunststofbaan weg van Asefa en Teferi.

Choukoud wilde zich in Amsterdam revancheren voor zijn optreden afgelopen zomer in de olympische marathon in Parijs. Daar werd hij een dag voor de race ziek en kon hij in de wedstrijd niet zijn oude niveau halen. Als 58e kwam hij over de finish. De Nederlandse troef liep vooral in zijn eentje door de straten van Amsterdam. Hij koos ervoor zijn eigen tempo te lopen en niet te forceren achter de gangmakers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP