Redactie
Redactie Wielrennen 14 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Wiebes pakt opnieuw Europese titel wielrennen in massasprint

Lorena Wiebes is voor de tweede keer Europees kampioene wielrennen geworden. De 25-jarige sprintster was na 162 kilometer van Heusden-Zolder naar Hasselt in België verreweg de beste in de massasprint. Wiebes bleef de Italiaanse Elisa Balsamo en Daria Pikulik uit Polen voor.

Wiebes veroverde de Europese titel op de weg eerder in 2022 bij de wegrit in München door Balsamo te kloppen in de sprint. Afgelopen jaar moest ze de titel laten aan de ontsnapte landgenote Mischa Bredewold en sprintte ze erachter naar het zilver.

De Nederlandse ploeg met Wiebes als kopvrouw controleerde de koers en ook de Italiaanse wielrensters gokten op een sprint. Rensters uit andere landen kozen voor de aanval. Eerst was er een aanval van de Spaanse Mireia Benito en nadat die met nog 58 kilometer te gaan was teruggepakt, volgden de aanvallen elkaar snel op.

Italianen

De Belgische wielrensters Valerie Demey en Marion Norbert Riberolle probeerden het en ook de Zwitserse Elise Chabbey deed een poging. In de slotfase ontsnapte de Spaanse Sara Martín, maar die kreeg ook nooit meer dan een tiental seconden. Ze werd met nog twaalf kilometer tot de finish gegrepen.

Waar de Nederlandse ploeg lang in de koers het initiatief had, waren het de Italianen die met een sprinttrein voor Balsamo het overtal hadden in de slotkilometer. Wiebes zat in het wiel bij de Italiaanse rensters, maar lanceerde haar sprint als eerste. Op haar versnelling hadden Balsamo en Pikulik geen antwoord.

Het is bij de EK wielrennen, die sinds 2016 worden verreden, de achtste Nederlandse titel bij de vrouwen en de zesde op rij. Alleen in 2018 moesten de wielrensters de titel laten aan de Italiaanse Marta Bastianelli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP