Redactie Wielrennen Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Van der Poel verliest leiderstrui aan Vansevenant in Ronde van Luxemburg

Mathieu van der Poel is de leiderstrui in de Ronde van Luxemburg kwijtgeraakt aan Mauri Vansevenant. De Belg van Soudal Quick-Step kwam solo aan in de rit van Rosport naar Diekirch over 201,3 kilometer en had 41 seconden voorsprong op een groepje waarvan Van der Poel de sprint won en als derde eindigde. De Italiaan Davide Formolo werd tweede op 18 seconden.

Vansevenant was in de heuvelachtige rit in de finale weggesprongen met Formolo. De Belg probeerde de Italiaan al op een klimmetje op 12 kilometer van de streep te lossen, maar slaagde daar niet in. Op de laatste beklimming met nog 4 kilometer te gaan lukte dat wel. Klassementsleider Van der Poel ging in de slotfase met de Zwitser Marc Hirschi in de tegenaanval. Het tweetal kwam nog bij een achtervolgend groepje met daarin ook Nederlander Bart Lemmen, maar niet meer bij de twee renners vooraan.

In het algemeen klassement heeft Vansevenant met nog twee etappes te gaan 23 seconden voorsprong op Formolo. Van der Poel volgt op 34 seconden. De vierde etappe van zaterdag is een individuele tijdrit van 15,5 kilometer met start en finish in Differdange.

Motor

Vansevenant had het gevoel dat hij de motor was van de ontsnapping en probeerde Formolo daarom te lossen. “Ik wilde het risico niet lopen en zeker zijn van de zege, dus ging ik er op de laatste klim vol voor”, zei de 25-jarige Belg in het flashinterview na afloop. Of hij de leiderstrui kan verdedigen in de tijdrit, durfde hij niet te zeggen. “Dat is niet echt mijn specialiteit, maar we hebben ons doel met de ritzege al behaald.”

Voor Vansevenant is het de eerste zege van 2024. Hij won vorig jaar een rit in de Ronde van Oman en in 2021 een eendagskoers in Italië, de GP Industria & Artigianato.

Van der Poel zei in het flashinterview dat hij te weinig ploeggenoten had om de koers te kunnen controleren. “Ik moest op veel aanvallen reageren. Ik ben wel blij met de benen, want het was een heel zware lokale ronde. Het doel was meer om een rit te winnen, dan het algemeen klassement, maar we zullen zien”, keek hij vooruit naar de tijdrit.