Redactie
Redactie Wielrennen 5 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Wielrenner Berrade verrast met eerste winst in Ronde van Spanje

De Spaanse wielrenner Urko Berrade heeft voor een nieuwe stunt gezorgd in de Ronde van Spanje. De 26-jarige Spanjaard van het kleine Kern-Pharma boekte in de achttiende etappe zijn eerste overwinning als wielerprof. Eerder had zijn ploeg- en landgenoot Pablo Castrillo al verrast met twee ritzeges. De rit van donderdag kende twee pittige klimmen onderweg en een finale over enkele heuvels.

Berrade maakte deel uit van een kopgroep waarin ook Steven Kruijswijk reed. Nadat de Nederlander had aangevallen sloot de Spanjaard aan om vervolgens Kruijswijk achter zich te laten. De Zwitser Mauro Schmid won kort achter Berrade de sprint om de tweede plaats. Kruijswijk werd tiende.

De favorieten kwamen op bijna zeven minuten na de winnaar binnen in het Parque Natural de Izki. Het klassement bleef ongewijzigd. De Australiër Ben O’Connor leidt, met de Sloveen Primoz Roglic op vijf seconden achter zich. In de Vuelta volgen nog twee ritten met een aankomst bergop. Op de slotdag wacht zondag een individuele tijdrit over 26 kilometer in en rond Madrid.

Klim

Vroeg in de koers was een kopgroep ontstaan van aanvankelijk 42 renners. Kruijswijk, Tim Naberman en Ide Schelling waren de Nederlanders vooraan. Er waren geen renners bij die een bedreiging vormden voor het klassement. Op de eerste van twee hellingen bedroeg het verschil met de groep favorieten iets meer dan drie minuten.

Op de Puerto Herrera, een klim van de eerste categorie met de top op 45 kilometer van de finish, kwam de Spanjaard Marc Soler als eerste boven. Het verschil tussen de voorste renners en de klassementsmannen bedroeg tien minuten.

Richting finish vonden twaalf renners elkaar, Kruijswijk was een van hen. De Nederlander van Visma – Lease a Bike, die voor het laatst een koers won in 2014, probeerde 6 kilometer voor de streep alleen weg te komen. Berrade reageerde en liet Kruijswijk op een steil stuk achter. Geen van zijn medevluchters wist hem nog te achterhalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP