Redactie
Redactie Mountainbike 1 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Pieterse neemt sportieve revanche met wereldtitel mountainbiken

Mountainbikester Puck Pieterse is een maand na haar breed uitgemeten lekke band op de Olympische Spelen wereldkampioene geworden. Ze nam sportieve revanche in Andorra, waar ze een klasse apart was in de cross-country.

Nooit eerder werd een Nederlandse vrouw wereldkampioene mountainbiken. Anne Terpstra (33) werd op 59 seconden van Pieterse tweede. Het brons ging naar Martina Berta uit Italië, die niet veel later dan Terpstra over de meet kwam.

Pieterse begon sterk op het circuit van 4 kilometer waar vijf rondes moesten worden afgelegd. Ze nam meteen de leiding en alleen de Zuid-Afrikaanse Candice Lill kon mee in haar tempo. Al gauw had de sterke Pieterse Lill afgeschud en ze liep steeds verder uit. Lill kwam in de slotfase ook nog ten val en Terpstra greep haar kans.

Voor de Zeeuwse Terpstra betekende het een evenaring van haar beste resultaat op de WK. Drie jaar geleden pakte ze ook zilver in het Italiaanse Val di Sole.

Troostend koningspaar

Op 28 juli stevende Pieterse op de Spelen van Parijs eveneens af op een zilveren medaille. Ze werd echter getroffen door een lekke band en moest niet veel later genoegen nemen met de vierde plek. Na afloop werd ze getroost door koning Willem-Alexander. “Nederland is trots op je, je hebt geweldig gereden. Maar dat zal je nu nog niet zoveel zeggen. Sterkte”, zei Willem-Alexander toen tegen de zichtbaar emotionele renster. “Jouw prestatie is goud waard”, voegde prinses Amalia eraan toe. “Arme meid”, stelde Máxima.

De 22-jarige Pieterse werd vorig jaar derde op de WK. De wereldtitel ging toen naar de Française Pauline Ferrand-Prévot, die eind juli goud pakte op de Spelen. Ferrand-Prévot eindigde in Andorra als veertiende en moest liefst 3 minuten en 20 seconden toegeven op de winnares.

Wereldtitel Bertjens

Pieterse – die met een Nederlandse vlag over de finish reed – trad in de voetsporen van Bart Brentjens, die in 1995 in het Duitse Kirchzarten de wereldtitel veroverde.

De wedstrijd werd enkele uren vervroegd vanwege verwacht noodweer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP