Redactie
Redactie Wielrennen 8 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Roglic verovert vierde Ronde van Spanje ondanks fout in zesde etappe

Primoz Roglic heeft voor de vierde keer de Ronde van Spanje gewonnen. De Sloveen van Red Bull – Bora-hansgrohe nam vrijdag de leiderstrui over van de Australiër Ben O’Connor en stond de leiding niet meer af. De afsluitende tijdrit in Madrid over ruim 24 kilometer werd gewonnen door de Zwitser Stefan Küng van Groupama-FDJ. Roglic eindigde als tweede en bleef in het klassement O’Connor en De Spanjaard Enric Mas voor.

De Sloveen eindigt in het algemeen klassement met 2.36 minuten voorsprong op O’Connor. De Australiër bleef Mas in de tijdrit voor, waardoor de Spanjaard als derde eindigde in het klassement op 3.13 van de rodetruidrager.

Küng was duidelijk de snelste op het glooiende terrein van de tijdrit. Met een tijd van 26.28 minuten was hij 31 seconden sneller dan Roglic en 41 seconden dan de Italiaan Mattia Cattaneo. Het is de eerste etappezege in Spanje van de Zwitser, die ook zijn eerste Vuelta reed.

Fout

Roglic maakte een fout in de zesde etappe door O’Connor liefst vijf minuten weg te laten lopen. De Vuelta werd voor de 34-jarige Sloveen daarna een inhaalrace waarin hij telkens wat tijd terugwon. Vrijdag, na de voorlaatste bergrit, nam hij dan toch de rode leiderstrui over.

Het was zaterdag een kwestie van consolideren, maar het werd alsnog ‘tricky’ omdat de ploeg te maken kreeg met vermoedelijk een voedselvergiftiging. Twee renners vielen uit en de Duitser Nico Denz kwam buiten de tijdslimiet binnen. Roglic hield stand en hoefde zich – buiten mogelijk opkomende ziekteverschijnselen – geen zorgen meer te maken.

Overstap

Roglic stapte afgelopen winter over van Jumbo-Visma naar Bora-hansgrohe, dat met de komst van Red Bull aanzienlijk meer budget ter beschikking kreeg. De Sloveen was bij het Nederlandse team na de opkomst van de Deen Jonas Vingegaard niet meer de kopman en wilde bij de Duitse ploeg proberen de op zijn erelijst ontbrekende eindzege in de Tour de France te bewerkstelligen. Na drie eindoverwinningen in de Vuelta (2019, 2020, 2021) had hij in 2023 ook de Giro op zijn naam geschreven.

Met landgenoot Tadej Pogacar in topvorm werd dat een lastige missie, maar Roglic verdween na een val in de twaalfde etappe uit de Tour. Hij hield er een breukje in de onderrug aan over. In de Vuelta toonde hij aan hersteld te zijn met winst in de eerste bergrit. Roglic pakte de leiderstrui, maar liet twee dagen later O’Connor veel tijd winnen. Met zijn vierde zege evenaart hij recordwinnaar Roberto Heras. De Spanjaard won de Vuelta tussen 2000 en 2005 ook vier keer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP