Redactie Wielrennen Gisteren

Pogacar moe van Merckx-vergelijkingen voor WK wielrennen Zürich

Tadej Pogacar is de vergelijkingen met Eddy Merckx beu. “Ik kan mezelf niet vergelijken met Merckx, want dat was voor mijn tijd”, zegt de Sloveense wielrenner in aanloop naar de wegrace op de WK wielrennen in Zürich. “Het is vleiend, maar ook vervelend omdat je gewoon jezelf wilt zijn. Je wilt je eigen races rijden en je eigen verhaal schrijven, niet dat van iemand anders”, aldus de 25-jarige Pogacar, die geldt als topfavoriet voor het veroveren van de regenboogtrui komende zondag.

Als Pogacar dat doet, komt hij in het rijtje met Merckx en de Ier Stephen Roche. Zij zijn de enige renners die in hetzelfde jaar de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk wonnen én wereldkampioen op de weg werden. Roche deed dat in 1987, Merckx in 1974. Pogacar won dit jaar zijn eerste Giro en won al voor de derde keer de Tour.

Het WK-parcours lijkt op het lijf geschreven van Pogacar. De wegwedstrijd telt 273,9 kilometer en liefst 4470 hoogtemeters. De Sloveen aast op de regenboogtrui, die Mathieu van der Poel op het zware Zwitserse parcours moet verdedigen. “De regenboogtrui staat Mathieu goed, maar zou mij ook passen. Het is mijn grote droom.”