Redactie
Redactie Zwemmen 2 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse zwemmers pakken zilver op Paralympische Spelen in Parijs

De Nederlandse zwemmers Olivier van de Voort, Thijs van Hofweegen, Chantalle Zijderveld en Florianne Bultje hebben op de Paralympische Spelen de zilveren medaille veroverd op de 4×100 meter wisselslag. De wereldrecordhouders moesten in Parijs alleen Australië voor zich dulden.

Nederland tikte aan in 4.28,07, maar zag Australië na een knappe eindsprint het paralympisch record verbreken met een tijd van 4.27,08. Spanje (4.29,39) pakte brons.

Gemengde gevoelens

Zijderveld hield gemengde gevoelens over aan de zilveren race. “Aan de ene kant ben ik erg blij. Ik heb alles gegeven en ik weet zeker dat iedereen 100 procent heeft gegeven”, reageerde ze na afloop. “Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat het geen goud is, vooral omdat we de wereldrecordhouders zijn, maar ik ben ook trots.”

“Je wil op de hoogste trede van het podium staan en het volkslied horen, maar zilver is ook een mooie kleur”, aldus Zijderveld.

Record

De para-atleten Joël de Jong en Olivier Hendriks slaagden er in het Stade de France niet in om een medaille te veroveren op de 100 meter. De 21-jarige De Jong eindigde als zesde in zijn finale met een tijd van 12,20. De Amerikaan Ezra Frech veroverde het goud (12,06).

De 21-jarige Hendriks kwam in zijn finale tot een tijd van 11,15, waarmee hij zevende werd. Sherman Isidro Guity Guity uit Costa Rica snelde naar het goud in een nieuw paralympisch record: 10,65.

Zaterdag pakte De Jong de paralympische titel bij het verspringen in een nieuw wereldrecord. Een dag eerder was Hendriks goed voor zilver op de 400 meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP