Redactie
Redactie Atletiek 8 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Paralympische Spelen Parijs succesvol afgesloten, Nederland vierde in medailleklassement

In het Stade de France, net buiten het centrum van Parijs, zijn de Paralympische Spelen afgesloten. Er waren zo’n 4400 atleten op de ceremonie afgekomen, aldus NOC*NSF. Aan het einde van de ceremonie werd de vlam gedoofd.

De Nederlandse vlag werd gedragen door rolstoeltennisster Diede de Groot en wielrenner Tristan Bangma. “Het is geweldig en het betekent veel”, zei Bangma tegen de paralympische persdienst over het dragen van de Nederlandse vlag. “Ik ben er heel trots op dat ik ook met Diede de vlag mag dragen. Ze is een geweldige sportvrouw. Het is super, maar ook niet te bevatten. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden.”

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo, Tony Estanguet, de voorzitter van het organisatiecomité, en Andrew Parsons, de Braziliaanse voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), droegen de paralympische vlag over aan Karen Bass, de burgemeester van Los Angeles. Dat is over vier jaar de gaststad van de volgende Olympische en Paralympische Zomerspelen. Parsons noemde in zijn toespraak de Spelen in Parijs “de beste Spelen ooit”. “Obstakels moeten kansen worden, sport kan de wereld veranderen”, zei hij.

Sluitingsceremonie

De sluitingsceremonie van de Olympische Spelen was ook in het Stade de France, de locatie van de atletiektoernooien.

De Nederlandse equipe sloot de Paralympische Spelen af op de vierde plaats in het medailleklassement. Op de slotdag veroverden de rolstoelbasketbalsters de 27e gouden medaille. Dat waren er twee meer dan in Tokio toen Nederland het toernooi afsloot op de vijfde plek.

Naast de 27 gouden plakken waren er ook 17 zilveren en 12 bronzen medailles voor Nederlandse atleten, waarmee het totaal uitkwam op 56. In Tokio waren dat er 59.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP