Redactie
Redactie Zwemmen 6 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Paralympisch zwemmer Van de Voort grijpt goud op 100 meter rugslag in Parijs

Olivier van de Voort heeft bij de Paralympische Spelen in Parijs de gouden medaille veroverd op de 100 meter rugslag in de klasse S10. De 26-jarige parazwemmer was met 59,04 seconden nipt sneller dan de Italiaan Stefano Raimondi. Brons was er voor de Australiër Thomas Gallagher. Bas Takken eindigde op de zesde plaats.

Van de Voort, die in zijn jeugd zijn linkeronderbeen verloor bij een ongeluk, won eerder bij de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zilver op de 100 meter rugslag. Bij de Spelen in Tokio in 2021 deed hij niet mee omdat hij zich toen op zijn studie richtte.

“Het is enorm vet om hier te zijn”, zei Van de Voort. “Ik zei altijd dat het niet gaat om de beste te zijn, maar om de enige te zijn. Ik ben de enige Olivier van de Voort die wint tussen de mensen met twee benen. Je zag het in de onderwaterfase. Toen schoot de rest vooruit en dat moest ik dan weer terughalen. Mijn armen hebben me niet in de steek gelaten, ik ben blij dat dat is gelukt.”

Support

Van de Voort had genoten van alle support voor hem op de tribunes in Parijs. “Dat is het mooie van even uit de zwemwereld stappen, dat je heel veel vrienden maakt buiten die bubbel en die nodig je nu allemaal uit om naar de wedstrijd te komen.”

Lisa Kruger en Florianne Bultje grepen net naast de medailles. Kruger eindigde in de klasse S10 als vierde op de 100 meter rugslag en Bultje had in de klasse S9 dezelfde positie op de 100 meter vlinderslag. Marc Evers eindigde op zijn vierde en laatste Paralympische Spelen als achtste in de finale van de 100 meter rugslag in de klasse S14.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP